У пошуках політичного компромісу владі доведеться вести переговори не тільки з формальними лідерами опозиції - Кличком, Яценюком, Тягнибоком і Порошенком, але також з вождями Майдану, які очолюють більш дрібні і більш радикальні політичні групи.

Таку думку висловив Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології, відповідаючи на запитання, яким може бути сценарій політичного врегулювання, а також виконання умов закону про амністію, який передбачає звільнення захоплених адміністративних будівель у Києві та регіонах.

«Найбільш «свідома» частина опозиції зараз повинна шукати з владою вихід на такі мирні переговори, оскільки інакше вони втрачають ініціативу і нікому не будуть потрібні. Якщо влада буде ігнорувати «яценюків» з «порошенками», а говорити, як мінімум, з («польовими командирами» частини «майданів» - Ред) Кубівим, Парубієм, Ярошем, тоді відпадає сенс щось пропонувати лідерам парламентської опозиції і Порошенку. Але тут вже багато залежить від того, наскільки виявляться здатними домовитися безпосередньо лідери Майдану», - сказав Погребинський.

Він додав, що своє слово у врегулюванні політичної кризи повинні сказати і західні спонсори опозиції, які могли б приборкати і її радикальне крило.

«Є тиск з боку західних спонсорів опозиції, які вимагають від неї повернення до мирного вирішення політичного протистояння. Якщо з ними це питання вирішиться, то можна буде обмежити найбільш радикально налаштованих учасників політичних акцій. Це був би крок для досягнення великого компромісу для країни в цілому», - сказав політолог.

Відповідаючи на уточнююче запитання, наскільки чисельною й організованою є безпосередньо радикальна частина протестуючих, налаштованих на силовий сценарій вирішення політичної кризи, Погребинський сказав, що це невелика маса людей, яка «в масштабах країни вимірюється сотнями або тисячами людей, але ніяк не десятками тисяч». Інші демонстранти, на думку Погребинського, готові добровільно припинити участь в акціях протесту за певних умов.

Експерт вважає, що найбільш реалістичним сценарієм виконання умови закону про амністію, який передбачає поступове звільнення адміністративних будівель у Києві та регіонах, є поступове виконання взаємних зобов'язань владою і опозицією.

«Може бути вироблена якась узгоджена схема виконання взаємних зобов'язань влади та опозиції за схемою «step-by-step»: влада звільняє частину засуджених або затриманих, опозиція звільняє якусь одну адміністративну будівлю або, наприклад, вулицю Грушевського, і далі крок за кроком», - сказав Погребинський.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190