Європа зрозуміла, що заява Президента Віктора Януковича про те, що Україні потрібно 15 млрд доларів, озвучена у листопаді, була не примхою, а економічно обґрунтованою необхідністю. Про це в коментарі кореспондентові Forum'у заявив глава правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Насправді гроші були обіцяні не опозиції, а Україні, - зазначив він. - Не було ніякої чіткої прив'язки щодо того, що ЄС може виділити гроші тільки тоді, коли опозиція прийде до влади. Євросоюз будь-які фінансові переговори завжди веде не з опозицією, а тільки з владою. Зараз було окреслено розуміння того, що Україна в листопаді не блефувала, коли Янукович говорив, що країні потрібні кошти в сумі 15 млрд. Що це була не якась примха, як тоді казав Арсеній Яценюк, а економічно обґрунтована необхідність. Це зрозуміли в Європі».

За словами експерта, кошти будуть надані під цільові проекти і, швидше за все, з чіткою прив'язкою до підписання Угоди про асоціацію.

«Зазвичай такі домовленості підписуються наступним чином: Україна підписує Угоду про асоціацію, ЄС збирає того ж дня Конференцію країн-донорів, які в ході цього засідання заявлять, яким чином необхідно передавати гроші і на що, - відповів Бондаренко. - Будуть узгоджені всі моменти: яка сума буде передана негайно, яка - через місяць, через півроку, і яка через рік; якою буде схема погашення боргів - будуть це інвестиції, чи це будуть кредити. Після того як Угода буде ратифікована українською стороною, приходить перший транш і далі запускається графік траншів і графік погашення».

Політолог зазначив, що в даній ситуації не грає ніякої ролі, хто є президентом, а хто прем'єр-міністром. «Тут мова йде про відносини між Україною та Європейським Союзом, - вважає він. - Про фінанси, які можуть бути виділені. Поки що гіпотетичні фінанси. Мова йде про те, що Україна повинна продемонструвати стабільність. Тобто, спочатку Україна повинна знайти внутрішній консенсус між опозицією і владою, між Майданом і владою, після цього вийти на підписання Угоди про асоціацію і тільки тоді можна буде говорити про отримання грошей».

За словами експерта, «немає точної прив'язки, що Яценюк привіз гроші або Яценюку пообіцяли гроші». «Просто він брав участь у конференції, - говорить Бондаренко. - Там він зустрівся з кількома єврокомісарами, з кількома особами, котрі відповідають за цей напрямок. Йому окреслили цей план. І Яценюк вирішив зробити заяву. Хто перший зробив заяву - того і тапки».

«Опозиція не просить грошей, - упевнений політолог. - Вони їдуть у Європу, і Європа озвучує їм свій план щодо України. Я думаю, що якби вони поїхали і попросили грошей, то вони заздалегідь знають, який би був результат. Тому що вони не являють собою сьогодні ту сторону, якій видають кредити, особливо багатомільярдні».

Нагадаємо, під час зустрічі з держсекретарем США Джоном Керрі у рамках Мюнхенської конференції один з лідерів опозиції Арсеній Яценюк заявив, що Україні необхідна сума в 15 млрд доларів, яку вона розраховує отримати від МВФ і Євросоюзу. Петро Порошенко в свою чергу заявив, що «держсекретар США і лідери української опозиції домовилися про конкретні кроки щодо виходу з кризи».

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259