Україна не веде ніяких переговорів з «Газпромом» щодо реструктуризації заборгованості в 2,7 млрд доларів за спожитий у 2013 році газ. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час брифінгу повідомив в.о. міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

«У нас ні про яку реструктуризацію зараз мова не йде. Ми постійно платимо гроші. За підсумками січня, у понеділок, ми будемо розуміти повну суму, яку оплатили», - сказав він.

При цьому в.о. міністра пояснив, що вся заборгованість за спожитий газ у розмірі 2,7 млрд доларів є виключно боргом НАК «Нафтогаз України». «Ні в яких приватних компаній заборгованості перед «Газпромом» немає і не може бути. Тому що поставки виконуються між НАК «Нафтогазом» і «Газпромом», - зазначив він.

Крім того, за словами Ставицького, всі платежі здійснюються згідно з контрактом з урахуванням домовленостей від 17 грудня 2013 року. «Все йде в стандартному режимі», - додав він.

Разом з тим, він підкреслив, що сума заборгованості в розмірі 2,7 млрд доларів вже істотно зменшилася.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Україна продовжує накопичувати заборгованість за російський газ, і це необхідно взяти до уваги при вибудовуванні подальших відносин.

Борг України за постачання газу в минулому році становить 2,7 мільярда доларів, термін погашення - 25 січня, раніше заявив представник ВАТ «Газпром».


«Газпром» і «Нафтогаз України» підписали доповнення до чинного контракту, що дає можливість поставляти газ в Україну за ціною 268,5 долара/тис. куб. м. з 1 січня 2014 року.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

300