Ескалація політичного протистояння в Україні несе ризики зниження темпів економічного зростання, вважає Олена Бєлан, головний економіст інвестиційної компанії «Dragon Capital».

«Найближчі перспективи зростання України залежать від низки критичних факторів, включаючи вирішення поточного політичного конфлікту та економічні відносини з Росією. Після підписання Україною в грудні угоди з Росією ми поліпшили прогноз ВВП у 2014 р. на 1,0 в.п. до 2,5%, очікуючи, що пожвавлення торгівлі з РФ забезпечить зростання виробництва в орієнтованих на експорт галузях, а щедра фінансова підтримка Росії дозволить українській владі піти на пом'якшення фіскальної політики. Однак, недавня ескалація політичного протистояння всередині країни зробила перспективи подальшої підтримки з боку Росії туманними (пакет фінансової допомоги було припинено, й одночасно посилилися митні перевірки на кордоні з РФ), що несе істотні ризики зниження нашого прогнозу ВВП на 2014 рік», - заявила Бєлан.

У IV кварталі 2013 року спостерігалося економічне зростання: реальний ВВП України збільшився на 3,7% до аналогічного періоду 2012 року після зниження п'яти кварталів поспіль. На думку аналітиків «Dragon Capital», цьому сприяло істотне зростання в агросекторі та промисловості.

«У четвертому кварталі сільське господарство продемонструвало істотне зростання виробництва на 43% (порівняно з оціночними 1,3% у третьому кварталі), чому сприяв рекордний урожай зернових (63 млн. т., +36%) і затримка збиральної кампанії. Також у грудні дещо покращилися показники в промисловості, що дозволило скоротити темпи зниження промислового виробництва в IV кварталі 2013 року до 3,2% з -5,0% у III кварталі 2013 року. У річному ж вимірі значне зростання в сільському господарстві (+13,7%) майже повністю нівелювало зниження промислового виробництва на 4,7%», - пояснила Бєлан.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136