Цінова ситуація на споживчому ринку продовольства країни у січні-грудні 2013 року мала дефляційний характер. Так, при загальному зростанні споживчих цін за 12 місяців минулого року на 0,5%, ціни на продукти харчування знизилися на 0,8%, зазначив директор департаменту розвитку реального сектора економіки Мінекономрозвитку Олег Пендзин.

Він повідомив, що найбільше подешевшали фрукти - на 17,4%, крупи гречані - на 16,7%, олія соняшникова - на 8,5%, борошно пшеничне - на 6,4%. Також відбулося зниження цін на рибу і рибопродукти - на 3,5%, м'ясо та м'ясопродукти - на 3,1%.

«Варто зазначити, що у грудні в порівнянні з листопадом 2013 року ціни знизилися на такі товарні групи: хліб і хлібопродукти, м'ясо і м'ясопродукти, рибу і рибопродукти, олію соняшникову, яйця і фрукти», - зазначив Пендзин.

На думку експерта міністерства, велика пропозиція продовольчих пшениці і жита в результаті отримання хорошого урожаю, а також високі наявні запаси продовольчого зерна в державному інтервенційному фонді, визначать стабільність цін на хліб в Україні у I кварталі 2014 року.

Також він зазначив, що високий урожай зернових стане одним із чинників стабільності цін на м'ясо в найближчі кілька місяців.

«У I кварталі 2014 року на ринку м'яса і м'ясопродуктів можна очікувати стабільну цінову ситуацію, пов'язану головним чином з достатньою пропозицією м'ясосировини і зниженням цін на фуражне зерно, яке відбулося у другій половині 2013 року», - вважає Пендзин.

Що стосується внутрішнього ринку соняшникової олії, то тут очікується стабільна цінова ситуація з можливою тенденцією до зниження.

«Вказаному сприяє достатнє сировинне наповнення внутрішнього ринку насінням соняшнику, незначна частка внутрішнього споживання олії порівняно з її виробництвом (не більше 15%)», - пояснив експерт Мінекономрозвитку.

В цілому, за словами Пендзина, цінова ситуація на ринку продовольства на сьогодні формується під впливом таких факторів як зміна обсягів пропозиції продукції на ринку, а також зростання споживчого попиту на продовольство внаслідок збільшення доходів населення. Крім того, стабільність цінової ситуації на продовольчому ринку багато в чому зумовлена проведенням урядом України стабілізаційних заходів, серед яких інтервенційні операції на ринках борошна і зерна, організація ярмаркових заходів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273