В умовах політичної нестабільності важливим є збереження незалежності Національного банку України від політиків, а регулятор своїми діями зможе забезпечити стабільні позиції курсу гривні, сказав Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера. Експерт дав низку рекомендацій, які допоможуть забезпечити стабільний курс гривні.

«Зберігати незалежність НБУ і «вивести» з-під можливого удару. Пам'ятати і по можливості забезпечити принцип невтручання в діяльність НБУ. Монетарна та курсова політика - це справа експертів-економістів, а не політиків. Нехай кожен займається своєю справою. Розширити валютний коридор для того, щоб дати можливість НБУ створити простір для згладжування різких коливань на ринку. Починати перехід до формування бі-валютного кошика, про який сам НБУ вже неодноразово заявляв», - перерахував Устенко.

Експерт зазначив, що НБУ зберігає контроль над валютним ринком й ефективно справляється з підтримкою керованого курсу гривні за допомогою інтервенцій на валютному міжбанку. Головним досягненням регулятора, вважає Устенко, є збереження золотовалютних резервів.

«Просідання курсу, яке вже відбулося, було все одно неминуче, але просто до кінця року. У якомусь сенсі є і плюси такого одномоментного просідання. Головний з них - резерви практично збережені. Не повторився досвід кінця 2008 - початку 2009 року, коли НБУ «спалював на жертовному вогнищі» мільярди доларів, намагаючись повернути курс до неможливого на той момент рівня. У Національного банку є достатньо важелів впливу на ситуацію. Валютні інтервенції, з якими НБУ періодично виходить - один з них», - сказав Устенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292