Високе зростання сільського господарства у 2013 році перекрило падіння в промисловості, забезпечивши більший позитивний внесок у зростання ВВП.

Про це заявив старший аналітик керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи «Арт Капітал» Ігор Путілін.

«Консенсус-прогноз на Блумберг вказував на зростання ВВП у 4 кв на 1,1% г/г. Сильне зростання ВВП у 4 кварталі пов'язано переважно з високим урожаєм сільгосп культур і сприятливими погодними умовами, які дозволили промвиробництву в грудні значно скоротити падіння. Хоча ваговий коефіцієнт сільського господарства в структурі ВВП у цілому за рік утричі нижчий вд коефіцієнта промисловості (сума добувної, переробної та е/е), високе зростання сільського господарства у 2013 р (+13,7% г/г) перекрило падіння в промисловості (-4,7%), забезпечивши більший позитивний внесок у зростання ВВП», - зазначив він.

Наступним найбільш вагомим компонентом ВВП, за його словами, традиційно є торгівля, зростання якої нівелювало сумарний негативний внесок будівельної і транспортної галузей.

Таким чином, продовжує Путілін, зростання ВВП в останньому кварталі на 3,7% г/г повністю компенсувало зниження попередніх 3-х кварталів (у середньому на 1,25% г/г).

Прогнозуючи динаміку ВВП на поточний рік, експерт підкреслив, що багато в чому економічне зростання буде обумовлене реалізацією московських домовленостей.

«Підписані в грудні домовленості з РФ про відновлення торгівлі і кооперації призвели до підвищення прогнозів зростання ВВП на 2014 рік», - резюмував він.

Як раніше повідомили в Держстаті, ВВП України у 4 кварталі 2013 року зріс на 3,7% г/г, що дозволило перекрити його падіння в перших трьох кварталах і в цілому за підсумками року вийти на нульову динаміку.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281