Перший заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Портнов заявляє, що відповідно до прийнятого закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, які були під час проведення мирних зборів» не будуть амністовані особи, підозрювані у тортурах, перешкоджанні журналістської діяльності, у вбивстві та ін. Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

«Хочу зазначити, що ніколи не будуть амністовані особи, підозрювані у тортурах, перешкоджанні журналістської діяльності; підозрювані у вбивстві чи заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть людини, або у викраденні людей. Ці злочини ніколи не будуть пропонуватися до амністії і не запропоновані вчора парламенту. Всі решта злочини, які відбувалися під час масових протестів і пов'язані з масовими протестами, підлягають амністуванню», - заявив він.

За словами Портнова, закон передбачає закриття всіх кримінальних проваджень на будь-якій стадії - на судовій або досудовій.

«Закон також передбачає звільнення від відповідальності осіб, відносно яких судами прийнято рішення про адміністративний арешт. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування після того, як його підпише Глава держави», - сказав Портнов.

Водночас він уточнив, що закон вводиться в дію при сукупності низки обставин. «Перше: для того щоб закон був введений у дію, люди, які протестують на вулицях, повинні звільнити всі зайняті у Києві та інших населених пунктах України під час акцій протесту будівлі або приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, допустити до своїх робочих місць осіб, які там працюють, і зняти інші перешкоди для належного функціонування зазначених об'єктів; розблокувати транспортні комунікації на вулиці Грушевського в Києві учасниками масових акцій протесту, розблокувати інші вулиці, площі, провулки, бульвари в місті Києві та інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту», - заявив Портнов.

Він також нагадав, що якщо ці вимоги не будуть виконані протягом 15 днів, цей Закон автоматично втратить силу.

При цьому він констатував співмірність вимог влади й опозиції в цьому Законі. «Ми виходимо з того, що цей Закон стимулюватиме обидві сторони до врегулювання кризи. Ми наполягаємо на тому, щоб цей проект Закону був повністю узгоджений з трьома лідерами опозиційних сил. Цей проект є продуктом спільного співробітництва. Ми підкреслюємо, що цей Закон гарантує право громадян на мирний протест. Громадяни можуть продовжити перебувати у приміщеннях, що не належать органам державної влади, і можуть знаходитися на Майдані, проводячи мирні протести», - заявив він.

При цьому Портнов звернувся до українців із закликом утриматися від протистояння і добитися громадського спокою.

Нагадаємо, 29 січня Верховна Рада прийняла закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, які були під час проведення мирних зібрань». Голова Верховної Ради України Володимир Рибак підписав цей закон і направив на підпис Президентові.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

313