Ступінь готовності охорони на ядерних об'єктах України підвищено до другого з трьох можливих рівнів. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Теракти на електростанціях: чи реальна загроза» заявив директор Департаменту ядерної енергетики і атомної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості Петро Чернов.

«На сьогодні ступінь готовності охорони на ядерних об'єктах підвищено. Зараз це другий ступінь з трьох можливих: є поточна система охорони, підвищена і кризова. Сьогодні у нас другий рівень готовності, що передбачає посилені наряди на постах контролю, розширення зон контролю в санітарно-захисній зоні. Але ми не розцінюємо ці повідомлення як такі, що вимагають кризового втручання», - сказав він.

За його словами, ситуація контрольована і Україна виконує всі умови міжнародних договорів і конвенцій, у тому числі і договору з МАГАТЕ про застосування гарантій нерозповсюдження ядерної зброї.

«Відповідно до міжнародної законодавчої бази і діючої нормативно-правової бази України здійснюються заходи фізичного захисту на атомних станціях. Охорона є частиною системи фізичного захисту і за неї відповідають внутрішні війська, які діють згідно зі статутом і законом про внутрішні війська», - підсумував Чернов.

Нагадаємо, у зв'язку з нестабільною ситуацією в Україні АЕС були переведені на спеціальний режим охорони.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

126