Проведення конституційної реформи, про яку заявляють сьогодні лідери опозиції на Майдані, не кожному з них вигідно. Тому в майбутньому це питання може викликати конфлікти серед ватажків Майдану або буде просто відкладено. Таку думку висловив Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій.

Він сказав, що Кличко з його рейтингом і політичними амбіціями розраховує бути президентом з широкими повноваженнями, тому йому не вигідно повернення до конституції зразка 2004 року.

«З його політичними амбіціями об'єктивно не узгоджується ідея скасування Конституції 2004 року. Урізання президентських повноважень позбавляє сенсу його політичну діяльність. Кличко відчуває, що у нього є шанс виграти найближчі президентські вибори, але він хоче бути президентом з повноваженнями Януковича. Тому сьогодні йому невигідно йти в авангарді конституційних змін», - сказав Карасьов.

Олег Тягнибок, на думку експерта, розраховує, що Кличка знімуть з президентської гонки, і тоді лідер «Свободи» стане головним претендентом на посаду глави держави.

Як зазначає Карасьов, такий конфлікт інтересів всередині групи ключових опозиційних гравців знижує ймовірність досягнення компромісу і виходу з політичної кризи. Кожен з них переслідує власні цілі і має свою стратегію і це ускладнює ведення переговорів з владою в пошуках компромісного рішення.

«Є ще Петро Порошенко, який хоче якраз стати прем'єр-міністром, але у варіанті Конституції 2004 року - сильним прем'єром при президентові з усіченими повноваженнями. Ось і виходить, що Яценюк і Порошенко зацікавлені в поверненні до Конституції 1996 року, а Кличко і Тягнибок - навпаки. Що, на жаль, знижує шанс на дружні дії стосовно досягнення компромісу і виходу з політичної кризи», - сказав політолог. Карасьов вважає, що така ситуація буде вносити конфлікти у співпрацю між Яценюком, Тягнибоком і Кличком, а також Петром Порошенком, який останнім часом також розгорнув активну PR-кампанію.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

383