У 2013 році ціни на продукти в Україні переважно були стабільними і коливались в межах 2-3% початкового рівня.

Про це глава Держінспекції з контролю за цінами Олександр Кисельов заявив на прес-конференції, передає кореспондент Forum'у.

За словами чиновника, частина товарів дорожчала, інша - дешевшала. «Так, у багатьох регіонах країни протягом року була схильна до підвищення вартість хліба, рису, молока, овочів, цукру. Водночас дешевшало борошно, макарони, крупи, м'ясо і м'ясопродукти, сало, олія. А, скажімо, куряче яйце могло дорожчати, але до кінця року придбало зворотну тенденцію», - повідомив фахівець.

Він уточнив, що ціни на м'ясопродукти у 2013 р. впали на величину від 0,4% до 8,3% залежно від конкретного виду продукції. «Це пов'язано зі зростанням ринкової пропозиції виробників. Наприклад, на 31 грудня середня роздрібна вартість свинини по країні становила 45,73 грн/кг, що на 1,26 грн/кг нижче, ніж роком раніше. Яловичина подешевшала в середньому на 3,7 грн/кг (до 49,73 грн/кг), курятина - на 0,59 грн/кг (до 21,58 грн/кг)», - акцентував він.

Кисельов додав, що цінові тренди минулого року продовжилися і в січні 2014. «Серед іншого на початку року далі знижувалися ціни на різне м'ясо, крупи, олію, яйця. Поряд з цим дещо подешевшав хліб. Взагалі, останні політичні події не вплинули на вартість продовольства», - сказав він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144