Завдяки програмному засобу «Національна кадастрова система» реєстрація земельної ділянки прискорилася в рази. Про це заявив голова Державного агентства земельних ресурсів під час підсумкової прес-конференції, яка відбулася сьогодні в Кабінеті Міністрів України, повідомляє прес-служба відомства.

«З початку 2013 р. реєстрація земельних ділянок проходить повністю в автоматизованому режимі за допомогою програмного засобу «Національна кадастрова система», який у стислі терміни в рамках проекту Всесвітнього банку розробили вітчизняні фахівці. Таким чином, витрати часу при реєстрації земельної ділянки і черги зведені до мінімуму», - йдеться в повідомленні.

У заяві Тимченко зазначив, що з введенням низки організаційно-технічних заходів істотно спрощено процес реєстрації земельної ділянки. Кількість звернень у відповідні інстанції зменшилася з трьох у 2011 році - до однієї у 2013 році.

За даними відомства, помітно зменшилась і тривалість надання адміністративної послуги з державної реєстрації земельної ділянки - з 24 до 14-ти днів з надання виписки про земельну ділянку - з 10 днів до 1 дня.

Держземагентство України системно і послідовно працює над виконанням завдань керівництва держави щодо зменшення вартості надання послуг. Так, до недавнього часу за державну реєстрацію земельної ділянки потрібно було платити 153 гривні, а в 2013 році - 65 гривень. Держземагентство розробило проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний земельний кадастр» про скасування плати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру та змін до них», прийнятий Верховною Радою України у першому читанні. Згідно з цим законодавчим актом державна реєстрація земельної ділянки буде безкоштовною.

Крім того, зменшилася вартість надання виписки про земельну ділянку (з 71 гривні до 53 гривень).

Як результат, у 2013 році зареєстровано 1248707 земельних ділянок, що значно більше порівняно з показниками 2011 року (750 052 наділи). Крім того, у 2013 році видано 911 526 виписок про земельні ділянки. Для порівняння, у 2012 році заявники отримали 387810 таких документів. Протягом минулого року тільки землевпорядники Київської області видали 90752 витяги з Державного земельного кадастру. У Вінницькій області видано 57651 витяг з Поземельної книги, у Полтавській - 55 736, у Черкаській - 51 204 документи.

«Територіальні органи земельних ресурсів торік надали 119889 відповідей на запити Мін'юсту, внесли 94013 заяв на інвентаризацію», - повідомляють у відомстві.

«Український кадастр - складна високотехнологічна система, яка за своєю інфраструктурою, обсягом даних і кількістю операцій не має аналогів у жодному іншому міністерстві або відомстві країни (карти, персональні дані, інформація про ділянку, електронні копії документів тощо). Завдяки автоматизації процесів реєстрація земельної ділянки прискорилася в рази - при подачі повного і правильного пакету документів час фактичної реєстрації однієї ділянки не перевищує 30 хвилин», - зазначив Сергій Тимченко.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179