В умовах непростої ситуації Президент України й уряд зберегли керованість економікою і бюджетної системи нашої країни. Про це заявив в. о. прем'єр-міністра, перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов, під головуванням якого проходить сьогоднішнє засідання Кабміну.

Зокрема, він підкреслив, що громадяни вчасно отримують виплати з бюджету, а платежі відбуваються за розкладом: «Станом на 27 січня Пенсійний фонд виплатив пенсії майже 14 мільйонам громадян. На ці цілі протягом місяця було направлено понад 21 млрд грн. Це цілком задовольнило січневу потребу в коштах. Крім того, Державне казначейство повністю профінансувало витрати на виплату державних соціальних допомог за січень».

Арбузов також повідомив, що витрати з бюджету на допомоги малозабезпеченим сім'ям, сім'ям з дітьми, виплати дітям-інвалідам та інвалідам дитинства перевищили 3,4 млрд грн. «Люди очікують своєчасну виплату пенсій, стипендій, допомог. Незахищені верстви населення не повинні стати заручниками політичної ситуації», - зазначив він.

В.о. прем'єр-міністра також звернув увагу на те, що фінансово-банківська система країни продемонструвала достатній запас міцності. «Банки забезпечені ліквідністю, Національний банк надійно контролює ситуацію на грошово-кредитному ринку, розширив свою присутність на валютному ринку і буде забезпечувати його в подальшому», - зазначив він.

Значним фактором фінансової стабільності України Арбузов назвав домовленості президентів України та Росії. Зокрема - про надання кредиту нашій країні. «Ми вже отримали перший транш у $3 млрд і очікуємо вже найближчим часом отримати другий транш у розмірі $ 2 млрд», - зазначив він.

Коментуючи співпрацю з Китаєм, в.о. прем'єр-міністра нагадав, що нещодавно за підтримки Президента України було підписано більше двох десятків договорів, меморандумів і контрактів у фінансовій, виробничій та енергетичній сферах на багатомільярдні суми.

Крім того, за словами Арбузова, уряд виконує міжнародні зобов'язання, зокрема щодо транзиту газу: «Україна ще раз підтвердила статус надійного партнера Євросоюзу в питаннях постачань енергоносіїв. І сьогодні ми розглянемо важливе питання модернізації чергової ділянки транзитного газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород».

Також він звернув увагу на необхідність подальшого залучення іноземних інвестицій в країну. Але в умовах політичної нестабільності інвестори зазвичай ставлять свої гроші в «лист очікування». У зв'язку з цим Арбузов дав доручення міністру економічного розвитку, міністру фінансів, а також міністру доходів і зборів активізувати діалог і відповідні заходи з інвесторами.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

161