В Україні виникла загроза перебоїв з поставками «соціального» хліба для населення. Також він може подорожчати. До цього призведе блокування Мінагрополітики та ОДА, які не можуть укласти угоди про постачання борошна з Аграрного фонду на регіональні хлібопекарні.

Крім того, можуть виникнути проблеми з переміщенням дешевих продуктів харчування в деякі області для підтримання стабільної цінової ситуації, ускладнення комунікації міністерства і регіонів.

«На сьогоднішній день викликає занепокоєння ситуація із забезпеченням населення соціальними сортами хліба за доступною ціною. Раніше міністерство вирішувала це питання через інтервенції борошна з Аграрного фонду на хлібопекарні. Для цього укладалися тристоронні договори між хлібопекарськими комплексами, Аграрним фондом та облдержадміністраціями. На сьогодні ця робота ускладнена. Адже через блокування ОДА та Мінагрополітики неможливо укладати угоди», - повідомив Куць.

Директор Департаменту зазначив, що утримання стабільної ціни на хліб вже під питанням. А при подальшому блокуванні міністерства та ОДА може виникнути загроза перебоїв у постачанні хліба.

Також Куць додав, що поки в Україні зберігається стабільна цінова ситуація на більшість продуктів харчування. Особливу увагу міністерство приділяє моніторингу та підтриманню стабільного рівня цін на соціально значущі продукти, зокрема на хліб, борошно, крупи, цукор.

«Зниження температури ускладнило забезпечення населення овочевою продукцією. Блокування роботи міністерства і обласних адміністрацій ще більше ускладнює цю ситуацію і не дає можливості забезпечувати координацію переміщення продовольства у регіони, де відмічено зростання цін», - зазначив Куць.

У свою чергу, міністр Микола Присяжнюк наголосив, що потрібно докласти максимум зусиль, щоб не допустити дестабілізації цінової ситуації для населення. Адже це може загострити соціальну напруженість.

«Тому доручаю обов'язково забезпечувати щоденний моніторинг цін для своєчасного реагування відповідними заходами. Також необхідно максимально скоординувати зусилля Аграрного фонду та виконавчої влади на місцях, щоб відновити постачання борошна у регіони для випічки соціальних сортів хліба», - підкреслив міністр.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195