У вітчизняних аграріїв на сьогоднішній день недостатньо мінеральних добрив, засобів захисту рослин, а також насіння для весняно-польових робіт. Така загроза виникла через блокування Міністерства аграрної політики і продовольства, яке координує ці питання. Про це міністру аграрної політики і продовольства Миколі Присяжнюку доповів директор Департаменту землеробства Олександр Демидов.

«На сьогодні через блокування робочих місць Мінагрополітики не має можливості зібрати останні дані про стан озимих, що становить величезну проблему для галузі напередодні проведення весняно-польових робіт. Водночас, сьогодні у зв'язку зі складними обставинами всередині країни і нестабільною ситуацією, іноземні компанії майже призупинили виконання договорів на поставку насіння, а також засобів захисту», - повідомив директор Департаменту.

Крім того, за його словами, урядом була здійснена програма із забезпечення через Аграрний фонд 60 тисяч тонн мінеральних добрив за фіксованими цінами 3300 гривень за тонну. Однак ця програма поки припинена, оскільки всі дані та електронна база залишилися в Мінагрополітики.

Під час засідання міністр дав доручення директору Департаменту за будь-яких умов забезпечити чітку координацію роботи з регіонами з метою планування структури посівів ярого клину. Також департамент найближчим часом повинен провести роботу з компаніями-постачальниками засобів захисту рослин і насіння, щоб уникнути зрив комплексу весняно-польових робіт.

«Разом з Мінагрополітики та Аграрним фондом ви повинні відпрацювати програму з постачання сільгоспвиробникам 60 тисяч тонн аміачної селітри за фіксованою ціною 3300 гривень за тонну. Також в стислі терміни повинні відновити взаємодію з регіонами і терміново забезпечити накопичення паливно-мастильних матеріалів», - повідомив міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

157