Всі сторони повинні проявити готовність до пошуку компромісу для виходу з політичної кризи, але переговори не можна починати із захоплення будівель та погромів. Про це заявив економіст, публіцист Владислав Старинець.

«Агресивні групи анархістськи налаштованих молодих людей, які громлять все і вся без чіткої політичної програми, ми бачили в Греції та Іспанії. Небезпека дискредитації поміркованих опозиціонерів полягає у тому, що тоді загроза збройного протистояння збільшується в багато разів», - вважає Старинець.

За його словами, щоб не дискредитувати себе, лідери парламентської опозиції почали відхрещуватися від екстремістських дій тих, хто сьогодні, незважаючи на всі заклики, продовжує захоплювати і громити адміністративні будівлі.

«Формальні лідери опозиційних фракцій і партій вже втратили контроль над ситуацією і починають відхрещуватися від явно погромних дій тих, кого ще вчора закликали на євромайдан. Діалог і демократизація в країні можливі лише тоді, коли всі сторони готові сісти за стіл переговорів, а не починають розмову із захоплення будівель», - сказав експерт.

При такому розвитку подій, на думку Старинця, існує значний ризик сповзання країни в стан анархії, що призведе до виникнення силового протистояння і громадянського конфлікту: «Розумні пропозиції опозиції, безумовно, будуть вислухані, а спосіб їх реалізації буде визначатися спільними зусиллями. Але анархія і самозахоплення - тупиковий шлях, шлях до громадянської війни й обмеження базових прав і свобод людини і суспільства в цілому».

На його думку, перші кроки, які мають бути зроблені для початку конструктивного політичного діалогу - виведення людей з вулиць, звільнення адмінбудівель і розпуск незаконних воєнізованих формувань.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

112