Проведення весняно-польових робіт виявилося під загрозою. Про це заявив директор Департаменту землеробства Мінагрополітики Олександр Демидов.

«Через захоплення міністерства, близько 400 його фахівців залишилися без робочого місця і стабільної роботи. А це сім'ї, діти, батьки - і все це повинні розуміти», - зазначив директор Департаменту.

Однак головне питання, яке зараз хвилює як керівництво Міністерства, так і аграріїв - це проведення весняно-польових робіт, яке координує відомство.

«У цьому році сільгоспвиробники засіяли 7,8 мільйона гектарів зерновими озимих культур, в тому числі 6,3 мільйона озимої пшениці. І сьогодні стан озимих, якщо брати оцінки науки і регіонів, задовільний та хороший на 92%. Але в зв'язку з тим, що міністерство сьогодні не може повноцінно виконувати свої функції, є занепокоєння щодо проведення весняно-польових робіт», - зазначив Демидов.

Так, за словами фахівця, вже була відпрацьована програма із забезпечення сільгоспвиробників через Аграрний фонд мінеральними добривами. Йшлося про 60 тисяч тонн за фіксованою ціною 3300 гривень. Але сьогодні міністерство не може продовжити роботу над цим питанням.

Ще двома питаннями, які викликають занепокоєння, стали забезпеченість насінням та засобами захисту рослин.

«Сьогодні викликає тривогу завезення насіння іноземних фірм. На сьогодні воно стало набагато меншим порівняно з минулим роком. Що стосується засобів захисту рослин, то на сьогодні придбано 5000 тонн, а це набагато менше порівняно з минулим роком», - повідомив Демидов.

Також він додав, що вже зараз необхідно подумати про резервне насіння, яке може знадобитися для пересіву озимих.

«Необхідно готувати резервне насіння, а це питання Резервного фонду. А Міністерство має отримати дані з регіонів, для того, щоб можна було забезпечити потім пересів площ, які будуть засіяні вже ярими культурами», - підсумував директор Департаменту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

84