Проводячи паралелі між українською ситуацією і різними «кольоровими» революціями, експерти повинні брати до уваги не тільки сьогоднішню стадію, але і передбачуваний фінал протистояння демонстрантів і силовиків. Таку думку висловив політолог Володимир Цибулько.

«В першу чергу атаки беззбройних людей на силовиків напрошуються на спогади про технології «кольорових революцій», як «тюльпанова» в Киргизстані, або навіть гарячі фази повстання в Лівії, чи комуністичній Румунії... Але якщо в медіа починають «прокачувати» посилання на подібні сценарії, то потрібно, в першу чергу, говорити не про початкову фазу таких повстань, а про те, до яких наслідків призводить втрата керованості на величезних територіях...», - підкреслив експерт. За його словами, Україна є країною з такою величезною територією, яка, будучи розірваною внутрішніми протиріччями на частини, ризикує втратити не тільки свою геополітичну вагомість, але і можливість у перспективі конкурувати у клубі розвинених країн.

При цьому Цибулько акцентує увагу на досить дивній стратегії опозиції. «Будь-яка політична трансформація, якщо намір здійснити таку дійсно мають лідери опозиції, починається з постановки мети, а вже потім йде розгортання зворотного плану заходів, плану від мети до стартової точки. А коли на старті є лише невдоволення людей, а кінцева мета не сформульована, є ризик вже на перших кроках не тільки не здобути нових союзників для здійснення мети, але і втратити керованість ситуацією», - зазначив політолог. На його думку, в таких обставинах буквально кожен постріл не тільки може забрати життя людини, але і створити такий формат суб'єктивної політики, в якому винними стають всі, а боротьба продовжується до останнього пострілу.

«Силове захоплення влади ще нікого не робило щасливим, а в нинішньому світі вузьких спеціалізацій відкотитися в середньовіччя, втрачаючи життя людей і видавлюючи кваліфікованих людей з управлінських систем, так можна навіки вибити країну з кола потенційно конкурентних країн», - заявив Цибулько, зазначивши, що в нашій країні неможливо реалізувати сценарій «Переможець отримує все». «Перемогти тут можна тільки з умінням ділитися владою», - сказав експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201