Рішення уряду про відтермінування підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом не було спонтанним. Про це в інтерв'ю газеті «Сьогодні» заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«Не різко і не раптом. Справа в тому, що практика будь-яких переговорів передбачає певну конфіденційність. Ми провели десятки зустрічей за круглим столом з Міжнародним валютним фондом, сподіваючись на те, що знайдемо рішення, яке влаштовує країну. Ми сподівалися, що з допомогою МВФ зможемо вирішити проблеми дефіциту бюджету, модернізації економіки, виплати колосальних сум «Газпрому» за газ», - зазначив він.

За словами прем'єра, він до останньої хвилини вів такі переговори. «І не міг у той же самий час публічно заявляти, що ми закриваємо цю тему і повертаємося в іншому напрямку. Але нам назустріч не пішли, і навіть за кілька днів до рішення про зупинку підготовки до асоціації ми отримали лист від МВФ: набагато більш жорстка, ніж всі їхні попередні вимоги. Після чого нам стало остаточно ясно, що всі розмови з європейськими (і не тільки) партнерами про те, що вони нам допоможуть, що ми отримаємо кредит, залишаться розмовами. Ясно, що ми не могли, наприклад, піти на те, щоб підняти в два рази комунальні платежі для людей», - заявив Азаров.

«Тепер вже ясно, що завдяки зниженню ціни на газ і з допомогою російського кредиту ми уникли такого хворобливого рішення для нашої економіки, і, що найголовніше, болючого для людей. Я завжди підкреслюю, що це не популізм і не демагогія - це економічні розрахунки, що якщо кожна українська сім'я почне платити в два рази більше за комунальні послуги, значить, вона цю ж суму не витратить на ринку на продукти харчування, в основному, вироблені в Україні. А це веде до згортання економіки. Ми такий процес вже спостерігали в Греції, коли їхній уряд почав із скорочення зарплат на 25%, а потім був змушений скорочувати бюджетників, і на кожному такому етапі грецький ринок звужувався. Зараз вони самі визнають, що стабілізація досягається катастрофічними втратами в соціально-економічній сфері. Але нам це було зрозуміло з самого початку», - зазначив голова уряду.

За словами Азарова, питання про те, чи не можна було все це раніше побачити, закономірне. «Так, є певні розрахунки, проводиться певний курс, але не завжди цей курс проводиться прямолінійно, бувають зупинки і гальмування в його реалізації. Безумовно, наше завдання - пояснювати суспільству, чому не вдалося витримати обраний курс, не роблячи зупинок. І цим ми зараз займаємося», - підсумував він.

Як повідомляв ForUm, 21 листопада 2013 року Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.

14 січня 2014 року директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс заявив, що Київ розраховує найближчим часом відновити консультації з ЄС щодо Угоди про асоціації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149