Економіка країни - це не мітинги і політичні гасла, це досить складний механізм руху грошей, в якому так чи інакше задіяні й місцеві державні структури. Паралізувавши їхню роботу своїми захопленнями, політики фактично залишили пенсіонерів без пенсій, інвалідів - без допомоги та працівників бюджетної сфери без заробітної плати. Таку думку озвучив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт вважає, що захоплення державних будівель в регіонах - це ігри політиків, які ділять владу, але при цьому постраждають прості українці.

«Сп'яніння від захоплення обладміністрацій дуже швидко пройде, коли ті ж, хто захоплював ці будівлі, не отримає свої пенсії і заробітну плату. Нескладно поламати механізм державних фінансів, значно складніше його підтримувати в робочому стані. Де нова влада збирається брати гроші на виплати з бюджету?» - запитує експерт.

«Це тільки наївні люди можуть повірити, що приїдуть добрі дяді з США і будуть роздавати гроші з мішка замість печива. Реальна економіка - це не печивко, це складний і, на жаль, крихкий механізм, який суттєво страждає від погромів і захоплень», - говорить Охріменко.

Політолог зазначив, що можна скільки завгодно критикувати владу і намагатися її змінити. В кінцевому підсумку вся зміна влади перетворюється на заміну однієї групи олігархів іншою групою, але все інше залишиться на колишньому рівні.

«І багаті залишаються багатими, а бідні стають ще біднішими, так завжди було і буде, саме про це написано в багатьох історичних книгах. Не можна бути таким наївним і вірити в диво, що можна забезпечити зростання доходів населення захопленням державних будівель. Будь-яке блокування роботи державних будинків у Києві або на місцях призведе до того, що не будуть надходити гроші в держбюджет, а значить, не будуть виплачуватися пенсії і заробітна плата - просто не буде грошей, щоб це зробити. Економіка не любить катаклізмів і політичних гасел. Якщо дійсно протестувальники хочуть кращого життя, то, як раз, потрібно робити все навпаки - не розгойдувати човен, в якому вони самі знаходяться, а забезпечувати, щоб він плив уперед, а не назад», - вважає Охріменко.

Він додав також, що вже зараз зрозуміло, що головним підсумком всієї цієї революції буде зубожіння населення, величезні проблеми з виплатою пенсій і заробітної плати бюджетникам, гіперінфляція й інші економічні катаклізми.

«Замість очікуваної ери благополуччя настануть часи реальної бідності, коли буде складно знайти роботу, коли інфляція буде з'їдати заробітну плату. У кращому випадку знадобиться десять років, щоб економіка України змогла відійти від того шоку, який їй доводиться переживати через цю революцію», - підсумував Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183