Позачергова сесія парламенту дає можливість переглянути пакет законів, прийнятих 16 січня. Тим більше, що наші стратегічні партнери, ЄС і США чекають від українського керівництва та від української опозиції вирішення проблеми протистояння виключно мирним шляхом, а цього неможливо досягти без компромісу і без працюючих законів, що дозволяють вести мирний діалог з мирними протестами і приборкувати агресію радикалів. Таку точку зору висловив керівник інституту української політики Кость Бондаренко.

Політолог зазначив зокрема, що Президент запропонував опозиції переглянути та внести поправки в закони від 16 січня.

«Думаю, сторони розуміють, що ці закони стали наслідком тих подій, які мали місце в країні протягом двох останніх місяців, і є саме реакцією на події, а не помстою або викликом», - каже політолог.

За його словами, в європейському правовому полі, на рівні окремих держав, діють майже всі норми, які викликали невдоволення у опозиції України і критику з боку громадськості.

«Просто в Європі ці закони приймалися поетапно, з обговоренням, з дискусією, з повним дотриманням процедури. У мене не виникає сумнівів у доцільності багатьох законів (крім норм, які дійсно обмежують). Але позачергова сесія дає можливість переглянути пакет законів, прийнятих 16 січня, - переглянути за участю опозиції, ліквідувати норми, які не задовольняють громадськість, і змусити закон працювати. Тим більше, що наші стратегічні партнери, ЄС і США чекають від українського керівництва і від опозиції вирішення проблеми протистояння виключно мирним шляхом, а цього неможливо досягти без компромісу і без працюючих законів, що дозволяють вести мирний діалог з мирними протестами і приборкувати агресію радикалів», - сказав експерт.

Бондаренко підкреслив також, що він дуже сподівається на мирне врегулювання протистояння і недопущення ескалації конфлікту.

«Дуже сподіваюся, що депутати в сесійній залі зможуть проявити державне мислення і відкоригувати законодавство, що вважається сьогодні «антидемократичним», для того, щоб воно було прийняте усіма учасниками політичного процесу в країні», - резюмував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134