Народні ради можуть існувати як автономні організації, не претендуючи на реальні, зафіксовані в законодавстві повноваження. Про це заявив економічний експерт Владислав Старинець.

«Народні ради» - це свято анархії. Найперша відмінність цих структур від органів влади та місцевого самоврядування в тому, що їхня діяльність не регламентується ніяким законодавством, і навіть формальними правовими актами.

«Ради» ніхто не обирав - вони самі себе призначили», - сказав він. Подібні структури, за його словами, можуть існувати, не претендуючи на реальні, зафіксовані в законодавстві повноваження.

Однак Старинець застерігає про можливі претензії народних рад на соціально-економічні процеси, перш за все - контроль фінансових потоків. «Абсурд ситуації доповнює той факт, що навіть після краху СРСР Україна, перш за все, заявила про правонаступництво по відношенню до радянського законодавства.

Водночас «народні ради», не зафіксувавши хоча б формально своїх функцій, вже намагаються висунути претензії на те, щоб реалізовувати владу. Тобто - розпоряджатися коштами, підписувати документи, видавати розпорядження та вказівки», - пояснює експерт. Втім, за його словами, такі дії загрожують серйозними санкціями, тому що підпадають під декілька статей Кримінального кодексу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122