Отримані від Росії SDR є цілком ліквідним інструментом, який Україна може використовувати як для конвертування у будь-яку валюту світу з мінімальними транзакційними витратами, так і для розрахунків із Міжнародним валютним фондом. 

Про це сказав виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, коментуючи інформацію про те, що з $15 млрд обіцяних Росією, 5 млрд ми отримаємо у вигляді SDR (спеціальні права запозичення Міжнародного валютного фонду - Ред).

«Немає абсолютно нічого страшного в тому, що Україна отримає за свої єврооблігації оплату з боку суверенного фонду РФ так званими спеціальними депозитарними розписками (SDR). У світі вже протягом кількох десятиліть існує ринок даного фінансового інструменту. Загальна кількість SDR, які зараз знаходяться в обігу, перевищує 200 млрд, що за теперішнім курсом відповідає близько $ 320 млрд», - розповів Устенко.

Експерт пояснив, що даний інструмент абсолютно ліквідний і може бути використаний як для розрахунків з МВФ, так і для конвертування у будь-які валюти світу. Тому приводу для занепокоєння, що 5 млрд із 15 від Росії ми отримаємо у вигляді SDR немає.

«Україні практично індиферентно, в якій валюті буде зроблено перерахування з РФ. У 2014 році ми повинні розраховуватися за боргами МВФ, а це означає, що отримані кошти можуть бути моментально використані на розрахунки з цією фінансовою інституцією. Якщо з якої-небудь причини необхідності в цьому не буде (наприклад, у зв'язку з тим, що платежі МВФ відносно рівномірно розподілені протягом усього 2014 року), то дані розписки завжди можна конвертувати в долари або іншу валюту», - сказав Устенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149