Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій готова стати гарантом виконання домовленостей між владою та опозицією для розв'язання політичної кризи. Про це сказав керуючий справами Української православної церкви митрополит Бориспільський, Броварський Антоній під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з керівниками церков і релігійних організацій, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

«Можливо, саме лідери церков і релігійних організацій могли б виступити гарантами виконання тих домовленостей, які будуть досягнуті між владою і опозицією. Ми готові взяти участь у зустрічі Президента з лідерами опозиції, докласти максимум зусиль для досягнення компромісу заради миру в Україні», - сказав він.

За словами митрополита, в Україні відбувається радикалізація настроїв, ситуація виходить з-під контролю. «Абсолютно очевидно, що сьогодні переговори між владою і опозицією мають бути продовжені. Треба йти на компроміси, шукати шляхи до примирення. І влада, і опозиція повинні бути готові йти на поступки в ім'я збереження миру та цілісності країни», - підкреслив він. 

Митрополит Антоній зазначив, що влада має розслідувати всі випадки викрадення та смерті людей.

У свою чергу, предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет подякував президенту за позитивну оцінку миротворчої ролі церкви. «Це мир, злагода, спокій, припинення всілякої ворожнечі і особливо насильства. Церква це робила, робить і буде робити, але не наша справа вирішувати політичні проблеми. Церква поза політикою, але вона не може відокремлювати себе від народу, адже там стоїть наша паства», - сказав Філарет. 

Верховний архієпископ Києво-Галицький Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) під час зустрічі наголосив на необхідності зупинення кровопролиття, недопущення ескалації насильства, щоб Україна не скотилася в прірву громадянської війни.

«Час, коли ми тільки говорили, минув. Сьогодні люди не вірять у слова, люди чекають конкретних дій. Всеукраїнська рада церков готова бути посередником, вона сьогодні хоче діяти як посередник, звертатися до сердець, бути каталізаторами діалогу, адже це єдина альтернатива», - підкреслив він.

«Ми хочемо сказати, що всі мають певні моральні обов'язки перед народом. Заповідь «Не убий» в Україні повинна бути сказана голосно усіма, це стосується будь-якого», - додав Святослав.

Як раніше повідомляв ForUm, зіткнення в центрі Києва 19 січня почалися після того, як мітингувальники вирішили прорватися через кордон міліції в напрямку Будинку уряду і Верховної Ради.

23 січня в Адміністрації Президента пройшов другий етап зустрічі Президента України Віктора Януковича та учасників робочої групи з врегулювання політичної кризи з лідерами опозиційних парламентських фракцій.

22 січня завершився перший етап переговорів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240