Українські АЕС охороняються у посиленому режимі. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, під час брифінгу заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

«Підрозділами фізичного захисту в українських АЕС і військовими частинами внутрішніх військ України з охорони АЕС на цей момент забезпечується посилений режим фізичного захисту, охорони та оборони атомних електростанцій. Згідно з законодавством України підрозділами фізичного захисту АЕС та військовими частинами внутрішніх військ України забезпечується безперервність функціонування системи фізичного захисту АЕС, безумовне виконання вимог пропускного та внутрішньооб'єктового режимів. Посилений рівень охорони ядерних установок і ядерних матеріалів, заходів запобігання, виникнення кризових і надзвичайних ситуацій», - повідомив Ставицький.

Він також зазначив, що з огляду на заклики окремих політичних сил до проведення страйків або інших дій масового характеру, керівництво ДП НАЕК «Енергоатом» звернулося до керівників АЕС з наполегливими рекомендаціями щодо неухильного дотримання статті 35 ЗУ «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки».

«Згідно з нею, персонал ядерних установок та об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, не має права на страйки. І зобов'язаний суворо дотримувати норм, правил і стандартів з безпеки, а також не вчиняти будь-які самовільні дії, які можуть призвести до ситуацій, що порушують вимоги цього закону», - зазначив він.

Крім цього, Ставицький наголосив, що згідно з дорученням Міненерговугілля буде проведено роз'яснювальну роботу в колективах щодо додержання вимог законодавства у сфері використання ядерної енергії.

«Згідно з наявною інформацією, жодних проявів, які б свідчили про можливість вчинення (протиправних - Ред.) дій поки не зафіксовано. Персонал суворо дотримується норм, правил і стандартів ядерної та радіаційної безпеки», - резюмував Ставицький.

Крім того, міністр енергетики та вугільної промисловості звернувся з попередженням до всіх радикально налаштованих громадянам і вказав, що «не варто переходити межу, через що, не дай Бог, складеться ситуація незворотних наслідків для мільйонів людей, які живуть не тільки в нашій державі, але і в суміжних країнах».

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206