Вищий адміністративний суд України відмовився визнати протиправними дії Верховної Ради України щодо здійснення відкритого голосування шляхом підняття руки на пленарному засіданні 16 січня 2014 р., а також щодо оприлюднення даних про результати відкритого голосування депутатів шляхом підняття рук на цьому пленарному засіданні. Про це повідомляється на офіційному сайті ВАСУ.

Як зазначається у повідомленні, також позивач просив визнати протиправною таку бездіяльність Верховної Ради України як забезпечення гласного і відкритого проведення засідань Лічильної комісії, порядок підрахунку голосів та ін.

Як наголошується в повідомленні, «суд прийшов до висновку, що позивач фактично оскаржує процедуру прийняття законів України, а саме процедуру проведення голосування проектів законів на пленарному засіданні Верховної Ради України 16 січня 2014 року».

За даними ВАСУ, у судовому рішенні зазначено, що порушення порядку прийняття (ухвалення) законів Верховної Ради України «може бути підставою для прийняття Конституційним Судом України рішення про їхню неконституційність, у зв'язку з порушенням встановленої Конституцією України процедури їхнього розгляду, ухвалення або набрання ними чинності, що тягне за собою неможливість розгляду в порядку адміністративного судочинства заявлених позовних вимог». «Таким чином, вищевказані вимоги позивача не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства, оскільки віднесені до юрисдикції Конституційного Суду України», - йдеться у тексті судового рішення.

Щодо ходу засідання Лічильної комісії та порядку підрахунку голосів 16 січня «суд прийшов до висновку, що зазначені в позові вимоги є нечіткими, оскільки є не зрозумілим, якими саме постановами або якими нормами Регламенту відповідач повинен визначити порядок та обсяг оприлюднення матеріалів, хід і результати засідань Лічильної комісії, а також порядок гласного підтвердження факту відсутності технічної можливості голосування за допомогою електронної системи та порядок підрахунку голосів депутатів під час прийняття рішень шляхом підняття рук».

Таким чином, суд зазначив, що позивачу необхідно більш чітко і зрозуміло викласти вищезазначені вимоги, належним чином обґрунтувавши їх.

У зв'язку з цим, суд відмовив позивачеві у відкритті провадження в адміністративній справі за його позовом до Верховної Ради України про визнання протиправними дії та бездіяльність під час голосування 16 січня.

Позовну заяву вирішено «залишити без руху». При цьому позивачу надано термін до 5 лютого 2014 р. усунути зазначені в постанові недоліки.

Нагадаємо, народні депутати 16 січня підняттям рук, без обговорення ухвалили 11 законів та 1 постанову.

Також парламент прийняв державний бюджет України на 2014 рік та зміни до Податкового кодексу щодо звільнення від ПДВ операцій з ввезення на митну територію України природного газу.

17 січня Президент України Віктор Янукович підписав Закон № 719-VII «Про Державний бюджет України на 2014 рік» та всі закони, ухвалені Верховною Радою України 16 січня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

446