Станом на ранок 24 січня в Україні залишаються захопленими приміщення Львівської, Рівненської, Тернопільської та Івано-Франківської ОДА.

Вчора, 23 січня, мітингувальники захопили будівлю Львівської ОДА і змусили губернатора Олега Сало написати заяву про звільнення, однак пізніше він повідомив, що написав заяву під тиском. 


За фактом захоплення приміщення Львівської ОДА зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст. 341 КК України (захоплення державних або громадських будівель чи споруд).

В даний час біля будівлі Львівської ОДА знаходяться близько 50 активістів, вони гріються біля бочок з багаттям. Протягом ночі біля будівлі ОДА мітингувальники зводили барикаду з мішків, наповнених снігом, дерев'яних колод і шин. У самій будівлі облдержадміністрації всю ніч перебували люди, за словами самих активістів, їх кілька десятків, повідомляє «УНІАН». 

Також вчора кілька тисяч жителів Рівного захопили будівлю ОДА. Представники правоохоронних органів після чотиригодинних переговорів 23 січня залишили будівлю облдержадміністрації, а керівники області написали заяви про відставку.


Управління МВС в Рівненській області відкрило кримінальне провадження за фактом спроби захоплення будівлі Рівненської обласної державної адміністрації.

Крім того, в четвер близько 21.00 під час мирного зібрання громадян на мітингу, який відбувся на площі Корольова в м. Житомирі, значна кількість невідомих вчинила спробу захопити будівлю Житомирської ОДА.

За спробу захопити будівлю Житомирської обласної державної адміністрації слідчий відділ Житомирського МВ УМВС України в області розпочав досудове розслідування у кримінальному провадженні за ст. 15 (замах на злочин), ч.1 ст. 341 (захоплення державної будівлі) КК України.


Також вчора після віча на Театральній площі в Тернополі мітингувальники пішли до будівлі Тернопільської обласної державної адміністрації, в якій також знаходиться приміщення обласної ради. Після дискусій з правоохоронцями люди відтіснили їх і близько тисячі активістів пройшли всередину.


За фактом захоплення будівлі обласної державної адміністрації слідчим УМВС України в області відкрито кримінальне провадження.

Станом на ранок 24 січня активісти продовжують чергувати у приміщенні обладміністрації. 

Крім того, 23 січня після мітингу, який розпочався близько 18.00 на Соборній площі в Черкасах, громадяни кількістю близько 300 осіб, ігноруючи вимоги правоохоронців про збереження спокою та недопущення масових заворушень, попрямували до дверей обласної державної адміністрації та пошкодили фасадну частину, після чого захопили приміщення.
Близько 23.00 співробітники міліції звільнили приміщення Черкаської обласної ради.

За фактом скоєних кримінальних злочинів слідчим відділом Соснівського райвідділу міліції порушено кримінальні провадження за ознаками ч. 2 ст. 342 (Опір представникові правоохоронного органу) та ч.1 ст.294 (Масові заворушення) Кримінального кодексу України.

Прокурор Черкаської області Геннадій Дем'яненко у зв'язку з блокуванням адміністративного будинку обласної державної адміністрації звернувся до жителів з вимогою не порушувати закони.

За спробу захоплення будівлі Черкаської обласної державної адміністрації затримано 58 осіб. За фактом скоєних кримінальних злочинів слідчим відділом Соснівського райвідділу міліції відкрито кримінальні провадження за ознаками ч. 2 ст. 342 (Опір представникові правоохоронного органу) та ч.1 ст.294 (Масові заворушення) Кримінального кодексу України.

Під час штурму приміщення постраждала студентка одного з місцевих вузів.

Також станом на 10:30 24 січня декілька сотень людей штурмують будівлю обласної державної адміністрації в Чернівцях. 


Близько 9:30 біля будівлі почали збиратися люди, які хотіли пройти до сесійної зали, де проходить позачергова сесія обласної ради. Однак людей всередину не пустили, всі ходи були закриті, повідомляють «Українські новини».

Також на сесію не змогли потрапити деякі депутати опозиційних фракцій в облраді. Міліція не пропускала їх всередину навіть за пред'явленими ними посвідченнями. Близько 10:00 люди почали бити шибки в будівлі і виламали 2 дверей.

Крім того, кілька сотень активістів луцького Євромайдану прийшли на мітинг у приміщення Волинської обласної ради. 


Сьогодні, 24 січня, протестувальники захопили будівлю обласної державної адміністрації в Івано-Франківську.

Після тривалих сутичок з правоохоронцями людям вдалося захопити будівлю. Всі поверхи мітингувальники взяли під свій контроль.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

349