Президія Верховної ради Автономної Республіки Крим просить Президента України Віктора Януковича, Раду національної безпеки і оборони і Верховну Раду ввести надзвичайний стан в країні. Про це йдеться у зверненні парламенту автономії.

«Насильство, як ракова пухлина, поширюється з київського Майдану по регіонах України. Безкарне захоплення Київської міської державної адміністрації та інших адміністративних будівель переконало «майданівців» у вседозволеності. У семи областях України екстремісти штурмують органи державної влади і зводять барикади. Вже захоплені будівлі Львівської, Рівненської, Тернопільської державних адміністрацій. Учасники масових заворушень оголосили, що «беруть владу в свої руки», підкоряються рішенням самопроголошеної «народної ради» і розпочали формування нелегітимних органів влади. Під загрозою основи конституційного ладу і система управління державою», - йдеться в повідомленні. 

У парламент автономії нагадали, що Верховна Рада Криму закликала для відновлення громадського порядку, якщо цього вимагатиме ситуація, ввести надзвичайний стан. «Якби наш голос був своєчасно почутий, Україна не опинилася б на межі громадянської війни», - зазначили депутати.

«Звертаємося до Президента України Віктора Януковича, Ради національної безпеки і оборони України, до народних депутатів України із закликом зупинити розгул беззаконня, анархії і насильства, що захлеснув країну, і ввести надзвичайний стан в Україні. Пропонуємо припинити фінансування з Державного бюджету регіонів, які оголосили себе поза законом, де влада зміщена насильницьким шляхом, до відновлення в них конституційного порядку», - підкреслили у ВР Криму.

«Живим щитом на шляху розперезаних екстремістів з бандформувань стоять співробітники правоохоронних органів. Їхня вірність присязі і Україні - гарантія безпеки мирних громадян. Стражі правопорядку, ризикуючи життям, виконують свій службовий обов'язок, у тому числі солдати кримського підрозділу внутрішніх військ і співробітники кримського «Беркута». Сьогодні, як ніколи, вони потребують нашої підтримки. Надати її - наш громадянський обов'язок!», - йдеться у зверненні.

Як раніше повідомляв ForUm, голова Верховної Ради України Володимир Рибак заявив, що на позачерговій сесії ВР 28 січня питання введення надзвичайного стану в Україні розглядатися не буде.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171