Дим від палаючих автомобільних шин над Києвом є підставою для закриття дошкільних і шкільних навчальних закладів столиці. Про це попереджають медики, звертаючи увагу також на той факт, що пересічним киянам не бажано виходити на вулицю.

Вся справа в тому, що при спалюванні шин в атмосферу виділяються шкідливі речовини, які можуть призвести до онкологічних захворювань. Не дарма спалювання автомобільних покришок суворо заборонено на всій території Євросоюзу і розвинених країн. Зношені шини відносяться до відходів 4 класу небезпеки, тому регулювання поводження з ними здійснюється низкою нормативно-правових документів та угод, основною з яких є Базельська конвенція про контроль транскордонного перевезення небезпечних та інших відходів та їх видалення. В ЄС з квітня 1999 року діє Директива «Про смітники», за якою з 2003 р. вводиться найсуворіша заборона на їх спалювання. Крім того, з 2003 року в Старому Світі заборонено поховання цілих шин, а з 2006 року - поховання шин, розрізаних на шматки, повідомляє «Газета.иа».

Відомо, що ризик виникнення раку у робітників, які працюють на виробництві шин, статистично перевищує ризик окнозахворювань у пересічного жителя сучасного міста у 8 разів. При спалюванні шин виділяються пірен (клас небезпеки 1, небезпечний при надходженні через шкіру), фенантрен (клас небезпеки 2, виявлена канцерогенність на мишах), нафталін (канцероген, виявлено мутагенну дію), бензапірен (особливо небезпечний канцероген), дибензоантрацен (особливо небезпечний канцероген), а також такі канцерогени, як антрацен, аценафтен, аценафтилен, флуорен, хризо та ін.

Міжнародним агентством з вивчення раку підприємства гумової та шинної промисловості включені до списку канцерогенонебезпечних.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224