Проблемна заборгованість по кредитах, що існує в банківській системі, далека від критичних значень. Про це сказав фінансовий аналітик рейтингового агентства Віталій Шапран під час круглого столу на тему «Недобросовісні позичальники як загроза стабільності банківської системи України», передає кореспондент Forum'у.

«Вважаю, що проблемна заборгованість ще далека від критичних значень. Так, критична ситуація може негативно впливати на портфель роздрібних кредитів, на великих позичальників, які задіяні в певних галузях, що залежать від трудових ресурсів, але якихось ключових серйозних сплесків ми не очікуємо», - зазначив він.

Шапран додав, що зараз не спостерігається таких тенденцій, як у 2009 році, коли в лютому київські банки в середньому продавали долар по 9,50 грн, і «коли всередині банківської системи не було паркану, що огороджує від трансформації валютних ризиків у кредитні, коли у клієнтів виникали ситуації, що вони мали борги на 50% більші».

«Це (ситуація 2009 року - Ред.) створювало певну нервозність і шквал негативно-класифікованих активів. Тоді відразу декілька банків вибило з колії. Зараз, коли НБУ вибудував чіткий паркан між валютним ризиком і кредитним всередині системи, коли фізичним особам і компаніям, які не мають валютних доходів, заборонили видавати валютні кредити, і тривалий час вони не отримували їх, повторення сценарію кризи, пов'язаної з погіршенням якості активів, зразка 2009 року неможливе», - зазначив експерт.

До того ж він додав, що сьогодні є діючі колекторські компанії, а також банки, які цілеспрямовано скуповують проблемну заборгованість портфелями.

«Тобто, вже відпрацьована інфраструктура роботи з проблемними активами, зняття їх з балансу та перетворення в ліквідні активи. Цієї інфраструктури у 2009 році у нас не було, тому в цілому для системи умови кращі, ніж тоді. Плюс у нас немає істотного падіння макропоказників», - підсумував аналітик.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143