Людям з ослабленим здоров'ям не рекомендується перебувати в зоні задимлення, що виникла після спалювання автомобільних покришок на вулиці Грушевського у Києві. Про це в коментарі Forum'у заявили лікарі та експерти.

Так, начальник відділу безпеки факторів середовища проживання людини і формування здорового способу життя Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олексій Даниленко підкреслив, що існує реальний ризик отруїтися.

«Звичайно ж, людина може отруїтися, якщо дихатиме цим димом і газом. Наскільки сильним буде отруєння, залежить від концентрації і дози. Але отруїтися можна у будь-якому випадку, бо дим - це продукти горіння. Насамперед, я раджу уникати місць скупчення диму або мати при собі засоби індивідуального захисту», - сказав він.

У свою чергу головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка додав, що в даних умовах дим збільшує навантаження на печінку і дихальну систему: трахею, легені. «Так, у димі від шин є канцерогенні речовини, але, наприклад, під час куріння негативний вплив постійний, а тут він короткочасний, тому це більше все-таки удар по печінці. У першу чергу людям, які перехворіли гепатитом, у кого слабка печінку. У них може виникнути нудота і навіть блювота у разі, якщо вони сильно надихаються цим димом», - пояснив він.

Також медик порадив людям захищати дихальні органи. «Щоб захиститися від диму, потрібно використовувати якомога більше фільтрів. Підійдуть протигази, багатошарові марлеві пов'язки. Але змочувати їх зараз чимось неефективно - на вулиці мороз. В принципі на відкритому повітрі дим не такий небезпечний, як у закритих приміщеннях, де подібне горіння призводить до втрати свідомості і смертельної інтоксикації. Тим більше, зараз на вулиці мороз і сніг, це значно знижує ризик», - додав медик.

Поділяють стурбованість і в ГУ ДСНС Києва. «Безумовно, людині шкідливо перебувати в задимленні», - заявила в коментарі Forum'у начальник прес-служби ДСНС Києва Світлана Водолага.

Нагадаємо, протистояння між учасниками протесту і правоохоронцями на вулиці Грушевського у Києві тривають четвертий день.

Юлія Артамощенко, Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

125