Загальна сума державних боргів у поточному році зросте на 11 млрд грн. При цьому зовнішні запозичення будуть зменшені, а внутрішні запозичення не настільки істотними, заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт нагадує, що у 2014 році за рахунок держбюджету уряду потрібно буде погасити боргів на суму 140 млрд грн, з яких близько 65% - внутрішні борги.

Зокрема, йдеться про розміщені Мінфіном торік облігації внутрішньої державної позики.

«Як правило, погашення старих ОВДП відбувається за рахунок розміщення нових ОВДП. У 2014 році Мінфіну потрібно буде погасити старі ОВДП і виплатити відсотки на суму 95 млрд грн. У 2014 році заплановано, що Мінфін розмістить на ринку ОВДП на суму майже 115 млрд грн, - констатує експерт. - Як кажуть фахівці, нетто-залучення буде 20 млрд. грн. Іншими словами, держборг зросте лише на 20 млрд грн, а решта мільярди просто рефінансуються. Відбувається такий кругообіг грошей на фінансовому ринку».

Коментуючи обслуговування зовнішніх боргів, Охріменко сказав, що в поточному році уряд має погасити близько 6 млрд. дол., з яких 3,7 млрд дол. - борг МВФ.

Фінансист зазначає, що для погашення боргів Мінфін планує у 2014 році розмістити єврооблігацій на суму 4,7 млрд дол.

«Різницю в 1,3 млрд дол. планується покрити за рахунок золотовалютних резервів. Але при цьому не будуть нарощувати нові борги. Таким чином, за підсумками 2014 року, загальна сума державних боргів зросте всього на 11 млрд грн, за рахунок того, що зовнішні запозичення будуть зменшені, а внутрішні запозичення не будуть настільки суттєвими», - додав він.

Президент Украналітцентру також нагадує, що за підсумками 2014 року загальна сума держборгу України затверджена на рівні 580 млрд грн або 35,1% до ВВП.

Цей показник, за його словами, знаходиться на допустимому рівні, оскільки згідно з рекомендаціями МВФ і ЄС, граничний рівень держборгу до ВВП не повинен перевищувати 60%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151