Україні вдалося зберегти соціальну спрямованість бюджету і навіть підвищити соціальні стандарти і виплати на відміну від країн Європи, які ці витрати лише урізують. Про це заявив економіст Владислав Старинець.

Особливу увагу він звернув не тільки на підвищення діючих соціальних витрат, але і на появу нових статей бюджетних витрат у цій сфері.

«З'явилась низка нових і важливих соціальних програм: забезпечення харчуванням школярів 5-11 класів за рахунок держави (субвенції місцевим бюджетам на це складуть 607 млн грн), оснащення медичних установ високотехнологічним обладнанням (140 млн грн), забезпечення житлом інвалідів, «чорнобильців» та звільнених військовослужбовців (300 млн грн). Крім того, на 48 млн грн збільшено видатки на реабілітацію дітей із дитячим церебральним паралічем, на 300 млн грн збільшено видатки на соціальну, трудову і професійну реабілітацію інвалідів. Також вперше в бюджеті передбачена окрема стаття витрат (600 млн грн) на розширення мережі дошкільних навчальних закладів, модернізацію дитячих спортивних майданчиків загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів», - розповів Старинець.

Економіст порахував, що підвищення прожиткового мінімуму, передбачене бюджетом-2014, дозволить досить відчутно підвищити доходи бюджетників.

«Внаслідок підвищення прожиткового мінімуму до кінця 2014 року середньомісячна заробітна плата, наприклад, дільничного лікаря-терапевта вищої категорії зросте на 602 грн/міс., фельдшера - на 401 грн/міс., завідувача дошкільного навчального закладу на 645 грн/міс., вчителя вищої категорії загальноосвітнього навчального закладу - на 602 грн/міс., старшого наукового співробітника -  на 748 грн/міс. і т.д.», - підрахував Старинець.

За його словами, додаткові кошти отримають військові, служба швидкої допомоги, а також Україна продовжить виплати по вкладах Ощадбанку СРСР, на що в бюджеті передбачено 6 млрд грн. 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

110