Поліпшення умов торгівлі з Росією, а також відновлення економічного зростання в ЄС дозволить Україні досягти показника зростання ВВП в 2014 році на рівні 3%, упевнений виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Україна, як експортно-залежна економіка, буде показувати зростання за рахунок пожвавлення світових товарних ринків і насамперед ринку РФ і ЄС. Близько 27% українського експорту в 2013 році реалізувалося на території РФ. Враховуючи, що в поточному році економіка Росії покаже як мінімум 1,5% зростання (до речі, згідно з їхнім власним офіційним прогнозом очікується, що зростання може знаходитися на рівні, що перевищує 2%). Це дає реальну можливість наростити українську присутність у цьому регіоні. Більше того, виходячи з московських домовленостей, РФ не буде використовувати ті заходи нетарифного обмеження, які були присутні в наших торговельних відносинах в 2012 і 2013 роках. Одне це може дати додатковий приріст української економіки на рівні близько 2%. ЄС купує близько чверті нашого експорту. Рівень зростання економіки ЄС в 2014 році прогнозується на рівні від 1% до 1.5%. Це означає, що український реальний сектор може отримати додатковий імпульс для свого розвитку», - пояснив Устенко.

Таким чином, він вважає урядовий прогноз, на основі якого формується держбюджет, цілком реалістичним. Додатковим стимулюючим фактором стане політика Національного банку, спрямована на пом'якшення монетарної політики.

«Важливим фактором, який стимулюватиме зростання в 2014 році, є пом'якшення монетарної політики, яка проводиться НБУ. Як правило, в короткостроковій перспективі, монетарне стимулювання також дає позитивні результати», - сказав Устенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

96