Державна ветеринарна служба продовжує боротися зі збудником африканської чуми свиней на Луганщині. Так, ситуацію в області цілодобово моніторять. Про це в інтерв'ю «5 каналу» повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Голова відомства зазначив, що Україна має успішний досвід боротьби з АЧС, і висловив надію, що хвороба не поставить під серйозну загрозу як тваринницьку, так і зернову галузі.

«Ця проблема для України є гострою і певною мірою несе загрозу продовольчій безпеці. Півтора роки тому такий випадок стався в Запорізькій області. Він був більш масштабним, але врешті ветеринарам вдалося локалізувати його. Якщо говорити про ціну питання, то один випадок у Запоріжжі коштував заборони вивезення свинини із області. Практично в радіусі 30 км змушені були за рішенням Надзвичайної комісії відправити на забій все поголів'я свиней, а потім - на промпереробку. Знову-таки, сьомий рік поспіль АЧС фіксується в Росії, і її досі не можуть ліквідувати. Сума офіційних збитків склала 30 мільярдів рублів. Тому нам потрібно працювати на випередження», - зазначив Присяжнюк.

За його словами, на Луганщині, де зафіксована АЧС, ветеринари цілодобово моніторять ситуацію. Під контроль взято залізничні, автомобільні та пішохідні переходи на кордоні між країнами, де виявлено збудник.

Присяжнюк також зазначив, що африканська чума свиней становить серйозну загрозу не тільки тваринницькій галузі, але і зерновий.

«Переносником захворювання може стати зернова група. І ви уявіть, якщо Україна, яка є світовим лідером з експорту зернових, основним постачальником фуражних на світовий ринок, отримає заборону на експорт. Ланцюгова реакція може вдарити по нашому аграрному сектору. Тому ми усвідомлюємо відповідальність, яка на нас лягає», - підкреслив міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

135