Завдяки фінансовій підтримці з боку Росії в середині грудня девальваційні очікування в країні знизилися. Про це заявила старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Анастасія Туюкова.

«Незважаючи на вуличні протести проти влади протягом грудня, в банківській системі за підсумками місяця відтоку вкладів фізосіб не було зафіксовано. Після того, як Україна заручилася суттєвою фінансовою підтримкою з боку Росії в середині грудня, девальваційні очікування в країні знизилися, що підтверджується збільшенням обсягів гривневих заощаджень фізичних осіб (+1,2% м/м) і скороченням обсягу валютних депозитів (-0,8% м/м)», - сказала вона.

За її словами, завдяки високим процентним ставкам у гривнях торік заощадження в національній валюті зросли на 32% г/г, у той час як валютні вклади скоротилися на 1,2%.

Туюкова припускає, що зростання вкладів юросіб на 15 млрд. грн. або +7,1% м/м у кінці року було викликано традиційним збільшенням витрат уряду.

Коментуючи динаміку кредитного портфеля, експерт зауважила, що вона також продемонструвала позитивну динаміку в грудні (+24 млрд. грн. або +2,7% м/м).

«Це є найбільш істотним місячним зростанням в абсолютному вираженні з кінця 2008 р. Збільшення відбулося виключно за рахунок позик юрособам (+23 млрд. грн.), багато в чому через разове величезне зростання кредитів одного тільки Брокбізнесбанку (+14 млрд. грн.)», - констатує фінансист.

Виходячи з даних по вклади населення, за її словами, обсяг тримісячних гривневих депозитів збільшився на 0,3 п.п. до 15,8%, а 12-місячних - на 17,2%.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141