Прем'єр-міністр України Микола Азаров співчуває у зв'язку з жертвами під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві і вимагає від правоохоронців ретельного розслідування. Про це він заявив, відкриваючи засідання уряду, передає кореспондент Forum'у.

На думку прем'єра, жертви заворушень - на совісті організаторів і учасників протистоянь.

«Як прем'єр-міністр України офіційно заявляю, що жертви, які, на превеликий жаль, вже є, на совісті, відповідальності організаторів та певних учасників масових заворушень. Вимагаю, щоб правоохоронні органи ретельно і рішуче розслідували цей злочин, а головне - зробили все можливе, щоб не допустити такого у майбутньому», - заявив він.

Прем'єр додав, що звинувачення на адресу правоохоронних органів безпідставні, «оскільки на Грушевського у них взагалі немає вогнепальної зброї».

Він у черговий раз заявив, що лідери опозиції підбурювали людей до ескалації конфлікту. При цьому, за словами Азарова, підбурювачі сховаються за депутатською недоторканністю, а звичайні люди опиняться в складній ситуації. «Так і сталося: лідери опозиції одразу ж з переляку спробували відхреститися від погромів, а трагедія вже сталася. Сотні людей опинилися в лікарні з серйозними травмами, кілька - назавжди залишаться інвалідами, а ті, кому доведеться відповідати перед законом за скоєні злочини, все життя шкодуватимуть про те, що взяли участь у подібній авантюрі. Моє особисте ставлення до цих жертв: безумовно, я співчуваю сім'ям, я пам'ятаю вислів «по кому дзвонить дзвін», він дзвонить по тобі, по мені. Таким чином, безумовно, ми шкодуємо, що так сталося, хоча не маємо ніякого відношення, і закликаємо людей не піддаватися на провокації», - заявив прем'єр-міністр.

Крім того, він вважає, що 19 січня частина людей з Майдану перейшла межу мирних протестів і християнських моральних принципів, «і бойовики, організовані ультраправими силами, вчинили у центрі Києва «масові заворушення, напади на співробітників правоохоронних органів з використанням холодної зброї, запалювальних сумішей, з підпалами машин, із незаконним захопленням людей, самосудами, провокаціями».

«Ось арсенал дій, які побачив весь світ. Цинізм і аморальність терористів дійшли до того, що вони кидають «коктейль Молотова» в живих людей, і молоді хлопці, також наші діти, спалахують вогнем», - сказав Азаров.

За його словами, минулої ночі представники Майдану «вривалися в готелі, захопили кілька десятків громадян, яких вони вважають своїми опонентами, і жорстоко їх побили».

«Таким чином, вони загрожують життю будь-якого громадянина, на власний розум визначаючи ворогів», - сказав прем'єр, додавши, що учасників цих заворушень не можна називати мирними протестуючими і мітингувальниками, «це злочинці, які повинні відповісти за свої дії».

Як раніше повідомляв ForUm, сутички у центрі Києва 19 січня почалися після того, як мітингувальники вирішили прорватися через кордон міліції у напрямку Будинку уряду і Верховної Ради.

Протистояння між протестувальниками та правоохоронцями на вулиці Грушевського у центрі Києва під ранок середи, 22 січня, активізувалися.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

288