Для України принципово важливо, щоб китайський бізнес не обмежувався кредитними угодами, а інвестував у нашу економіку, входив у статутні капітали, створював додаткову вартість - ставав партнером нашого бізнесу в рамках державно-приватного партнерства. Про це заявив генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management, член Ділової ради Україна-Китай Вадим Браїловський.

«Ми чекаємо інвестицій, повноцінної кооперації. Коли підуть інвестиції (поки обсяг їх з Китаю не дотягує і до 1% у загальному обсязі іноземних капіталів, залучених нашою державою), можна буде відразу очікувати віддачу у вигляді збільшення товарообігу і, більш того, вирівнювання торгового балансу, який сьогодні перекошений у бік імпорту з Китаю», - сказав він.

Експерт звернув увагу, що співпраця України з Китаєм у кінці минулого року вийшла на новий рівень.

Між двома країнами підписано кредитних угод на загальну суму 7,1 млрд дол. США.

Крім того, за словами Браїловського, Китай стає для України стратегічним ринком збуту сільськогосподарської продукції.

«Так, крім зернових у Китай будуть експортуватися соняшникова олія, цукор, а також тваринницька продукція. Розширення переліку сільгосптоварів, які можуть поставлятися в КНР, сприятиме тому, що частка вітчизняної аграрної продукції в загальному товарообороті з КНР досягне близько 25-30%», - прогнозує експерт.

На думку члена Ділової ради Україна-Китай, у період трансформації української економіки абсолютно всі напрями можуть бути цікаві китайським партнерам: агропромисловий комплекс, військово-промисловий комплекс, космічна галузь, будівництво, енергетика.

На даному етапі, продовжує експерт, банківський капітал найактивніший на українському ринку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

108