Набуття чинності змін до Закону України «Про судовий устрій і статус суддів» не зазіхає на конституційне право громадян України мирно висловлювати протест. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час прес-конференція заявив народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

«У законі немає ні пропозиції, ні слова, ні букви, ні навіть коми, які хоч якось посягнули б на право мирних громадян на мирне волевиявлення протесту, всього того, що гарантовано Конституцією», - заявив він.

За його словами, парламентарії, враховуючи зобов'язання України щодо адаптації вітчизняного законодавства до європейського, криміналізували поняття «екстремізм». «Що мається на увазі під цим питанням? Наприклад, якщо людина перебувати на мирній демонстрації в масці, то в Німеччині за це передбачена кримінальна відповідальність з позбавленням волі терміном до трьох років, у Франції - до п'яти, в США - до десяти, в Іспанії - 45 тис. євро штрафу. Ми, на жаль, занадто ліберальні: штраф близько 3 тис. грн, або адмінарешт до 10 діб», - сказав депутат.

«Коли окремі представники ЗМІ говорять, що комусь заборонено ходити в касках, так треба читати закон повністю. Не можна в касці, якщо вона обладнана забралом або маскою, що перешкоджає ідентифікації обличчя. Хочете ходити в шоломах - на здоров'я. Але якщо серед мирних протестуючих перебуває громадянин, обличчя якого заховано від ідентифікації, він являє загрозу, в першу чергу, для учасників мирного процесу. Він свідомо готує злочин, намагаючись піти від відповідальності... Уявіть, що той, хто йде поруч з вами, несе в руках гранату, пляшку з бензином або ніж. Влада ж повинна вас захистити», - пояснив він.

Автор законопроекту здивований, чому в Україні з'явилося несприйняття вимоги не закривати обличчя: «Коли ви сідаєте в літак, вас не дивує, що вам забороняють бензин, ацетон проносити, ріжучі, колючі предмети. Точно так само і мирна демонстрація. Це квінтесенція волевиявлення громадянина. І в цій частині ми захистили громадян від негідників, які провокують їх на протистояння», - резюмував він.

Нагадаємо, 16 січня народні депутати з провладних фракцій підняттям рук, без обговорення прийняли 11 законів і 1 постанову.

Також парламент ухвалив Державний бюджет України на 2014 рік та зміни до Податкового кодексу про звільнення від ПДВ операцій щодо ввезення на митну територію України природного газу.

17 січня закони підписав Президент України Віктор Янукович.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

158