Зміни до Закону «Про судоустрій і статус суддів», згідно з яким некомерційні організації, що фінансуються з-за кордону, повинні визнавати себе іноземними агентами (прийнятий 16 січня 2014. - Ред.), не суперечить демократичним принципам. До такого висновку прийшли експерти в ході круглого столу «Гармонізація законодавства з Європейським союзом: правові інновації», що відбувся сьогодні в інформаційному агентстві «Українські новини».

Як зазначив економіст Владислав Старинець, у Сполучених Штатах Америки схожий закон діє з 1938 року. За цей час було близько 20 судових розглядів у справах про порушення цього закону. «Це абсолютно нормальна і європейська, і американська практика. Мені не зрозуміло, чому ця норма викликала такий резонанс у нас», - сказав Старинець.

Економіст також зазначив, що Закон передбачає сплату податків з діяльності таких організацій. «Вікторія Нуланд (американський політик, офіційний представник Державного департаменту США. - Ред.) заявляла, що на підтримку демократії в Україні було витрачено близько 5 млрд доларів. Це абсолютно відкрита інформація. Якби з цієї суми були сплачені податки, нічого поганого для українців не було б. Це абсолютно не забороняє діяльність некомерційних організацій, але робить їх більш прозорими», - зазначив він.

Такої ж думки дотримується і політолог Юрій Кочевенко. За його словами, ускладнить життя цей закон тільки тим організаціям, які займаються не громадською діяльністю, а бізнесом. «Основне формулювання, з якого зазвичай виділяють такі гроші, - «на розвиток громадянського суспільства». Оцінити це поняття з точки зору ефективності конкретного проекту досить складно. Тому і виник такий бізнес - варто лише придумати проект і написати потім звіт», - говорить політолог.

Також експерти зазначили, що широкий громадський резонанс з приводу цього закону пов'язаний з самим формулюванням «іноземний агент», яке має негативне забарвлення ще з радянських часів. Якби формулювання в проекті було інше, негативу було б значно менше. Але на суть Закону це ніяк не впливає.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2162