Депутати Київради закликають жителів столиці сформуватися в дружини для забезпечення правопорядку на вулицях столиці. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, вони заявили на прес-конференції, присвяченій ситуації в Києві.

Як заявила депутат Алла Шлапак, екстремізм на вулицях Києва лякає. «Киян сьогодні об'єднує одне почуття - почуття страху. Люди втратили відчуття безпеки», - сказала вона.

Шлапак зазначила, що лише в центрі столиці, в так званому урядовому кварталі, знаходяться десять навчальних закладів, де навчаються п'ять тисяч дітей, і їхню безпеку зараз можуть забезпечити лише вчителі і батьки, оскільки правоохоронці задіяні біля вогнищ конфлікту.

Вона закликала батьків школярів і дошкільнят провести збори і також організувати захист. «Якщо в школах ще є охорона, то в дитячих садах її немає. Батьки можуть провести збори і самі організувати дружини для забезпечення безпеки дітей», - запропонувала депутат.

У свою чергу депутат Київради Юрій Дмитрук зазначив, що в Україні діє відповідний закон, що дозволяє громадянам формувати дружини.

За його словами, люди патрулювали вулиці спільно з правоохоронцями під час Євро-2012 і ця практика добре себе зарекомендувала.

«Наразі у Києві зареєстровано 12 516 дружинників. Вони не носять спецзасобів, не отримують зарплату», - сказав він і додав, що дружинники повинні мати знаки відмінності, які можуть бути виготовлені за рахунок міського бюджету, наприклад, форму, значки, пов'язки. Таким людям видаються спеціальні посвідчення особи.

Депутати Київради впевнені, що прості люди довірятимуть дружинникам.

Як раніше повідомляв ForUm, сутички між протестуючими і правоохоронцями на вулиці Грушевського почалися 19 січня і тривають досі.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217