Через 9 років після так званої «помаранчевої революції» проти фальсифікацій на виборах противники українського президента Віктора Януковича сподіваються на повторення того ж самого сценарію. Однак цього разу головне питання: з ким Київ укладе економічний союз, з Європою чи з Росією - не стосується Америки, тому адміністрації Обами не слід втручатися в події, пише старший науковий співробітник Інституту Катона, в минулому спеціальний помічник президента Рональда Рейгана Дуг Бендоу у статті «Помаранчева революція повертається в Україну? США слід триматися подалі від цієї боротьби» для Forbes.

«Більшість українців схвалюють західну економічну орієнтацію, водночас, виступаючи проти конфронтації з Росією щодо вступу в НАТО. Янукович слідував цим курсом, проводячи переговори щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС», - вважає автор.

Експерт стверджує, що мова про повноправне членство з урахуванням численних недоліків Києва і занепокоєння ЄС з приводу недбалого приєднання Болгарії та Румунії, не йшла.

За його словами, навіть за половинчастий союз Брюссель вимагав болючих економічних реформ і політичних поступок. Водночас Володимир Путін вимагав від Києва залишити Євросоюз і приєднатися до очолюваного Москвою Митного союзу (МС).

Бандоу стверджує, що в Брюсселі і Вашингтоні були шоковані діями Росії. Газета The Washington Post назвала їх «грою з нульовою сумою». Завжди готовий до бою сенатор Джон Маккейн заявив, що «втручання Росії у справи України неприйнятне для США», а Пола Добрянськи, екс-заступник держсекретаря США, вимагала «широкого спектру заходів, у тому числі санкцій СОТ, виключення Росії з числа країн G8 і навіть бойкоту зимової Олімпіади 2014 року політичними лідерами, якщо Москва не припинить силову тактику стосовно Києва».

«Від лицемірства Заходу захоплює дух, - констатує автор. - І години, не те, що дня не проходить без того, щоб Вашингтон не спробував підкупити або залякати уряд іншої країни».

Експерт нарікає на те, що держсекретар США безперервно колесить світом, розповідаючи іншим народам, як себе поводити.

«І після цього Росію звинувачують у ваговитості? - дивується він. - Яке взагалі діло Брюсселю чи Вашингтону до того, що відбувається на Україні? Зараз не 2004 рік, коли мова йшла про чесність виборів. Це просте невдоволення рішенням, яке входить до компетенції уряду. Проте західні чиновники і оглядачі поводять себе так, наче побачили реінкарнацію Йосипа Сталіна».

«Україна важлива для українців. Вона також цікавить Росію, але меншою мірою Європу і значно меншою - США. Захід швидше доб'ється впливу, збільшуючи свою привабливість, а не розглядаючи цю ситуацію як нову холодну війну... Ця країна ніколи не належала ні ЄС, ні Вашингтону, щоб вони турбувалися про її втрату», - підсумовує Бендоу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

142