У цьому році державну підтримку садівництва, виноградарства та хмелярства збільшено до 700 мільйонів гривень, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«В останні роки уряд приділяє значну увагу розвитку садівництва. Завдяки державним програмам підтримки галузі ми вже можемо говорити про збільшення виробництва плодово-ягідної продукції, посівних площ, експорту, а також внутрішнього споживання. Так, в минулому році валове виробництво плодів і ягід зросло на 14%, а винограду - на 26%», - зазначив Присяжнюк.

За словами міністра, щоб закріпити таку позитивну тенденцію, вирішено збільшити фінансування галузі. І в держбюджеті на 2014 рік на розвиток хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними передбачено 700 мільйонів гривень. А це в 7 разів більше, ніж у бюджеті на 2013 рік.

«Претендувати на державну допомогу можуть не тільки великотоварні виробники, але й селяни та фермери. Вони зможуть використати ці кошти на викорчовування старих і насадження нових садів та виноградників, будівництво сучасних сховищ та закупівлю необхідного обладнання», - зазначив голова відомства.

Також Присяжнюк додав, що для отримання державної допомоги сільгоспвиробник повинен розробити проект та затвердити його в управлінні АПР свого району. Потім районна комісія здійснює перевірку факту закладки садів і їхню оцінку. Згодом документи подаються в Міністерство, яке приймає рішення про компенсації. Після чого сільгоспвиробник може отримати відповідну грошову компенсацію. Більш детальну інформацію можна отримати у консультаційному центрі при Мінагрополітики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

93