Уряд Російської Федерації підписав розпорядження про забезпечення запуску космічного апарату «Либідь» (Україна) з космодрому «Байконур». Про це повідомляється на сайті уряду РФ.

Як зазначається у повідомленні, проект розпорядження про проведення запуску з космодрому Байконур ракетою-носієм «Зеніт-ЗSLБФ» з розгінним блоком «Фрегат-СБ» телекомунікаційного космічного апарату «Либідь» внесено Роскосмосом.

Документ підготовлено відповідно до Закону Російської Федерації «Про космічну діяльність».

Сертифікатом кінцевого користувача на КА «Либідь» підтверджується, що зазначений КА буде використаний виключно для невійськових комерційних цілей.

Запуск КА «Либідь» забезпечується фахівцями Роскосмосу під керівництвом Державної комісії з проведення льотних випробувань засобів виведення космічних апаратів.

Після виведення КА на задану орбіту він буде включений в національний реєстр України.

Ракета-носій «Зеніт-3SLБФ», розгінний блок «Фрегат-СБ» і КА «Либідь» виготовлені за рахунок позабюджетних джерел. Підготовка і запуск КА також фінансуються з позабюджетних джерел.

Для забезпечення запуску КА «Либідь» ракетою-носієм «Зеніт-3SLБФ» з розгінним блоком «Фрегат-СБ» необхідне використання наземних вимірювальних пунктів, що перебувають у розпорядженні Міноборони Росії, залучення особового складу військових частин військ повітряно-космічної оборони, яке експлуатує ці засоби, для надання послуг під час здійснення цього запуску.

«Проведення запуску на комерційній основі сприяє: підтриманню позицій Російської Федерації на світовому ринку космічних послуг, що тягне за собою збільшення обсягу позабюджетних коштів та інвестицій, які планується використовувати в цілях розвитку космічної інфраструктури Росії; забезпеченню замовленнями російських підприємств, розширенню кооперації в галузі космічної діяльності і ефективного використання трудових ресурсів в ракетно-космічній галузі; модернізації інфраструктури космодрому «Байконур», - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, раніше планувалося, що Україна запустить перший супутник зв'язку 28 грудня 2013 року. Це буде національна супутникова система зв'язку з геостаціонарним космічним апаратом «Либідь».

Президент України Віктор Янукович підписав Закон № 439-VII «Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2013-2017 роки».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

115