Україна - експортоорієнтована країна, і тому її головна мета нарощування експорту в країни, з якими вона давно дружить і торгує. Однак Україна не зобов'язана бути ні васалом ЄС, ні васалом Росії.

Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Твердження, що європауза якимось чином погіршила ставлення бізнес-структур до України абсурдне. Політики можуть робити різні заяви, але на те вони і політики. Торгівля України з ЄС не припинялась і не буде припинятися, оскільки це взаємовигідний бізнес. І навіть без договору про асоціацію українські товари знаходять збут на території ЄС», - сказав він.

В якості підтвердження експерт нагадав, що за підсумками одинадцяти місяців минулого року європейські країни купили в Україні товари на суму понад 15 млрд дол., що становить близько 27% всього експорту України.

При цьому він вважає помилковим вибір країни виключно на користь ЄС.

Фінансист попереджає, що монозалежність експорту від однієї країни і регіону завжди має негативні наслідки.

У зв'язку з цим Охріменко вважає закономірною нормалізацію торгових відносин України і Росії.

«Для України торгові війни з Росією вкрай невигідні. І європауза - це вимушена необхідність, щоб вирішити торгові питання з нею. Інша справа, що Україна не зобов'язана бути ні васалом ЄС, ні васалом Росії», - вважає президент Українського аналітичного центру.

Експерт констатує, що поглиблення відносин з Китаєм може стримати геополітичні амбіції і ЄС, і Росії щодо нашої країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317