На Луганщині зафіксовано третій випадок африканської чуми свиней, цього разу на території Біловодського району. У зв'язку з цим, перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський провів сьогодні, 20 січня 2014 року, екстрене засідання обласної надзвичайної протиепідемічної комісії, в якому взяли участь голови профільних структур і відомств, а також - у режимі відеоконференцзв'язку - керівники всіх міст і районів регіону, повідомляє прес-служба Луганської ОДА.

Згідно з повідомленням, у Біловодському та частково у Марківському районах введено карантин, по всій Луганській області посилено контроль за дотриманням протиепізоотичних заходів, фахівці Луганської митниці Міндоходів посилили захисні заходи щодо запобігання зараження худоби в регіоні. Зокрема, всі пункти пропуску області обладнані дезінфікуючими килимками і бар'єрами і т.д. Активізовано інформаційно-роз'яснювальну роботу.

Крім цього начальник Головного управління ветеринарної медицини в Луганській області Микола Мартиненко наполегливо рекомендував всім профільним службам розпочати стовідсотковий відстріл диких кабанів по всій області, а також знищувати бродячих кішок і собак, які знаходяться за межами населених пунктів в лісових і степових масивах і є потенційними переносниками хвороби.

«Нам просто зараз діватися нема куди, тому потрібно йти на ці жорсткі заходи: знищувати дикого кабана на території всієї області. Якщо ми будемо відстрілювати тварин тільки в прикордонних районах, то занесемо вірус вглиб Луганщини», - підкреслив він.

Інакше, за його словами, існує реальна загроза для економіки в цілому, в тому числі і сусідніх з Луганщиною областей: «Через повний відстріл диких кабанів економіка області не постраждає. Якщо ж африканська чума свиней перебереться в сусідні регіони, то на експорті м'яса можна буде поставити хрест».

При цьому він підкреслив, що відстрілювати кабанів повинні лише ті мисливці, у яких немає власного поголів'я свиней, інакше вони ризикують заразити вірусом домашніх тварин.

Під час засідання глави районів прозвітували Лозовському про готовність розпочати відстріл диких тварин. Для цього на територіях достатньо коштів і людей, заявили керівники на місцях.

У свою чергу начальник Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Приходько доповів, що його відомству, у разі ухвалення остаточного рішення про повний відстріл диких хижаків, додатково може знадобитися ПММ і патрони, а також потрібно буде залучати ще людей. «Професійно у нас займаються полюванням 1500 осіб, але, може виявитися, що їх недостатньо», - зазначив він. За його словами, повні дані з цього питання він зможе надати керівництву регіону у дводенний термін.

Остаточне рішення щодо стовідсоткового відстрілу буде прийняте в середу, 22 січня, на наступному засіданні обласної ЧПК.

На завершення перший заступник голови облдержадміністрації закликав профільні служби відповідально підійти до цієї роботи.

Як повідомляв ForUm, у Луганській області в січні був зафіксований перший у цьому році випадок африканської чуми свиней. У 2013 році АЧС в Україні не реєструвалася.

У зв'язку з цим Держветфітослужба ввела заборону на вивезення з трьох сіл Луганської області - Камишне, Колісниківка, Юганівка - живих свиней, свинини і продукції з неї.

РФ обмежила поставки продукції тваринництва з Луганської області через АЧС, Білорусь ввела заборону на постачання свинини з Луганської області.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

210