Іноземні політологи засуджують події у центрі української столиці, звинувачуючи опозицію в спробах силоміць захопити владу, а Захід - в прагненні протиправно змінити режим в Україні. Зокрема, з такою думкою в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу Bloomberg виступив Ніл Кларк, політичний оглядач з Великобританії.

«Я думаю, події в Києві - це спроба змінити владу в країні. Зараз це вже цілком очевидно. Мета гри скинути діючий уряд. І я не думаю, що це може бути виправданим. Адже Україна - не Північна Корея і не Саудівська Аравія. Це демократія. Президента Януковича обрали демократичним шляхом», - сказав британський експерт. За його словами, опозиція, яка виступає проти чинної влади, могла б почекати рік до президентських виборів, які відбудуться в лютому 2015 року, щоб легально і законно - за допомогою народного волевиявлення - спробувати змінити розстановку у вищому ешелоні української влади.

При цьому Кларк акцентує увагу на тому, що в лавах самої опозиції сьогодні немає згоди. «Ми знаємо, що опозиція розділена. Її об'єднує лише ненависть до президента України... Але немає розуміння. В опозиції є прозахідні ліберали і ультраправі націоналісти. В страйках і демонстраціях в Україні ми простежуємо тактику «поганого і доброго поліцейського», - підкреслив політичний оглядач. За його словами, декларована опозицією стратегія мирного протесту не зовсім чесна. «Вони недостатньо зробили для того, щоб відмежувати себе від насильства, радикально-правих груп і людей, які звалили пам'ятник Леніну. Все тому, що «бойовики протесту» влаштовують побиття і наганяють страх. Тому я вважаю, що стратегія опозиції не настільки чесна, як здається на перший погляд», - зазначив Кларк.

Британський політолог упевнений в тому, що не тільки сама опозиція розгойдує ситуацію - в ескалації конфлікту є частка провокації самого Заходу. «У мене немає сумнівів в тому, що події в Україні розворушили з-за її меж. Я думаю, що західні політики, наприклад сенатор Джон Маккейн, відповідальні за це. Вони навмисно розгойдували ситуацію... Західні лідери заохочують такі події в Україні, які вони б не тільки засудили, але й придушили в своїх країнах. Тому я думаю, що європейські лідери і американські політики багато в чому винні. Вони майже сказали протестувальникам: виходьте на вулиці, продовжуйте. Але вони не засудили насильства, що цікаво. Повалення пам'ятника Леніну не визнали в західних країнах, як акт вандалізму. Коли мітингувальники захопили урядові будівлі в Києві - це також не засуджували. Уявіть, якби таке сталося в Лондоні, або в Парижі! Тому я не сумніваюся в тому, що ситуація в Україні загострилася і стала серйознішою через втручання Заходу та за підтримки опозиції. Звичайно, це не всі причини. Звісно, що люди незадоволені, вони мають право на мирний протест. Але, на мою думку, протести стали більш насильницькими, тому що певні західні персони хочуть змінити режим в Україні», - підкреслив Кларк.

На його думку, ця ж двоїста позиція Заходу проявилася минулого тижня під час обговорення прийнятих українським парламентом 16 січня законів. «Ми бачимо, що відбуваються зіткнення. Якщо б такі ж дії мали місце в столицях західних держав, то придушення протестів було б сильнішим. Минулого тижня в Україні прийняли новий закон про заборону зібрань. Але він не дуже відрізняється від схожих норм, які діють у західних країнах. Захід лицемірить. Західні країни, на мою думку, намагаються підштовхнути і майже закликають до повалення демократично обраного уряду. Це не те, що варто підтримувати», - заявив британський експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

423