Партія регіонів вважає злочинними й аморальними дії опозиції, яка організувала масові безлади на вул. Грушевського, на Європейській площі столиці. Про це йдеться в заяві ПР, опублікованій на сайті партії.

«Наслухавшись своїх вождів на черговому вічі, отримавши непомірний заряд агресії, учасники так званого мирного зібрання явно набралися «революційної» рішучості когось покалічити - озброївшись кийками, ланцюгами, камінням, рушили на штурм урядового кварталу. Важко передати словами той хаос, в який були занурені протягом декількох годин Європейська площа та вул. Грушевського. Опозиційні екстремісти пустили в хід сльозоточивий газ, металеві прути, ланцюги, дубинки, у співробітників правоохоронних органів полетіло каміння і «коктейлі Молотова», - йдеться в повідомленні.

У ПР зазначили, що унаслідок масових заворушень з отриманими травмами різного ступеня тяжкості госпіталізовані десятки правоохоронців, повністю знищені вогнем 6 службових транспортних засобів. «Як би не намагалися майданні бойовики приховати свої фізіономії за допомогою масок і шоломів, вся Україна, весь світ побачили справжнє обличчя так званих мирних громадянських протестів - спотворений невгамовною злістю і ненавистю звіриний оскал екстремізму. Не випадково міжнародна оцінка на розгорнуті події була одностайною і категоричнію - і США, і ЄС звернулися з вимогою утриматися від насильства, закликали до політичного діалогу», - сказано в повідомленні.

Регіонали висловили подяку співробітникам правоохоронних органів, які несли свою вахту на вул. Грушевського. «19 січня, в День Водохреща, вони зробили воістину жертовний подвиг, проявили дійсно християнський спокій і витримку. «Не опираючись злу насильством», в екстремальній ситуації вони з честю виконали свій професійний обов'язок - протистояли атакам майданних радикалів, утримали натиск скаженого натовпу», - підкреслили в ПР.

«Особливо цинічною в цій ситуації виглядає реакція вождів опозиції, їхні незграбні спроби «умити руки», зняти з себе відповідальність за протиправні дії своїх прихильників. У властивій їм манері вони знову заговорили про «провокаторів», прозвучали традиційні відмовки в стилі класичного «я не я, і хата не моя», - заявили в ПР.

На думку регіоналів, лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок втратили контроль над ситуацією.

«І якщо на старті євромайданної акції ви свідомо «підігрівали» протестні настрої (під телекамеру театрально штовхаючись з силовиками, «тому що так треба»), то тепер агресія захлеснула майдан, ви повністю втратили контроль над ситуацією.

Якщо раніше ви відчували себе «режисерами», «авторами революційного сценарію», впивалися своїми повноваженнями, можливістю керувати «майданною масовкою», то тепер ця «масовка» просто перестала вас слухати, освистує ваші виступи, не соромлячись у виразах, прямо говорить все, що думає про кожного з вас. Своїми радикальними заявами ви запустили ланцюгову реакцію некерованої громадської агресії. Ви посіяли в серцях людей зерна ворожнечі і ненависті, а тепер все суспільство змушене пожинати гіркі плоди ваших неправедних праць», - зазначили в ПР.

Представники ПР стверджують, що події 19 січня підтвердили актуальність і своєчасність антиекстремістських законів, прийнятих Верховною Радою України.

«Насильству й агресії має бути поставлено надійний законодавчий заслін. Всі особи, причетні до організації масових заворушень, мають бути притягнуті до відповідальності. Європі не потрібна екстремістськи налаштована Україна. На порозі загальноєвропейського дому не чекають людей у масках, озброєних ланцюгами і залізними прутами», - йдеться в заяві.

ПР виступає за мирне врегулювання політичного конфлікту, закликає опозицію відмовитися від силових сценаріїв, не провокувати агресію та насильство, не ухилятися від участі в загальнонаціональному діалозі, пам'ятати про свою відповідальність за європейське майбутнє України.

Нагадаємо, сутички між протестуючими і правоохоронцями у центрі Києва в неділю, 19 січня, почалися після того, як мітингувальники вирішили прорватися через кордон міліції у напрямку Будинку уряду і Верховної Ради.

Слідче управління київської міліції відкрило кримінальне провадження за статтею про масові заворушення.

Правоохоронці затримали більше 20 осіб у зв'язку з подіями у центрі Києва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198