Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства продовжить роботу щодо скорочення споживання газу підприємствами теплокомуненерго. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Судження експертів про те, що «дешевий російський газ позбавляє ЖКГ стимулів для економії» необґрунтовані, повідомляють у міністерстві з посиланням на міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Темника.

Міністр пояснив, що комунальна теплоенергетика щорічно використовує більше 10 млрд. кубічних метрів газу. Сьогодні держава закуповує природний газ за ціною 286 доларів США за тисячу кубометрів, а підприємства теплоенергетики закуповують газ у НАК «Нафтогаз» за ціною 160 доларів США за тисячу кубометрів. Тарифи на тепло для населення залишаються незмінними вже протягом трьох років, у той час як зростають ціни на матеріали (труби, котли, паливно-мастильні матеріали тощо) і середня заробітна плата. Різницю, яка утворюється, повинна погашати держава - це більше 6 млрд. грн. щорічно.

«Це великі збитки, які стимулюють галузь до істотної економії. Держава зацікавлена, щоб вітчизняна теплоенергетика максимально скоротила споживання природного газу. Над цим питанням ми працюємо давно і цього року також будемо впроваджувати заходи щодо технічного переоснащення котелень та модернізації мереж, що дозволяє скоротити споживання газу підприємствами теплоенергетики», - сказав Темник.

Глава Мінрегіону повідомив, що торік реконструювали понад 670 котелень, 170 з яких перевели на альтернативні види палива. Також замінили понад 1100 котлів, 265 з яких також перевели на альтернативні види палива. Капітально відремонтували більше 1000 котлів і замінили майже 500 км теплових мереж у двотрубному обчислені. Як наслідок, споживання газу підприємствами теплоенергетики помітно зменшується. Міністр навів приклад, що у 2012 році було спожито майже 10,8 млрд. кубічних метрів газу на виробництво теплової енергії теплопостачальними підприємствами. А в 2013 році майже на 6% менше - 10,1 млрд кубічних метрів газу.

«Ми будемо продовжувати і надалі роботу щодо скорочення споживання природного газу підприємствами теплоенергетики. Торік уряд затвердив Програму модернізації систем теплопостачання на 2014-2015 роки. Вона вимагає чималих коштів. І ці кошти у нас будуть, оскільки зниження ціни на природний газ дозволило знизити на 20% тарифи на тепло для бюджетних організацій. Завдяки цьому вдасться заощадити близько 2 млрд гривень. Ще 9 млрд гривень державний бюджет заощадить на різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб'єктам господарювання для виробництва теплової енергії для населення. Ми пропонуємо направити ці кошти в тому числі і на модернізацію комунальної теплоенергетики», - пояснив Темник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2711