Відповідальність за наклеп встановлена ​​у всіх провідних європейських країнах. Про це заявила міністр юстиції Олена Лукаш у неділю в ефірі телеканалу «Інтер», повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«До наклепу можна ставитися по-різному, але питання наклепу врегульовано у всіх провідних країнах світу. Позбавлення волі до 2 років за наклеп існує в Данії, до 5 років - у Греції, від 3 місяців до 5 років - у Німеччині, у Швеції - до 2 років, у Бельгії - до року», - сказала міністр. Водночас вона не виключила, що до цього закону можуть бути внесені зміни.

«Застосування такої норми буде дуже обережним, і якщо вона буде ущемляти журналістську професію - до неї внесуть зміни. Правосвідомим громадянам і журналістам, я думаю, немає за що хвилюватися. Якщо під час практики застосування виникнуть такі питання - то ця норма буде видозмінена, або взагалі скасована», - підкреслила вона.

Лукаш нагадала, що практично у всіх країнах існує відповідальність і за екстремізм, і за наклеп, і за масові порушення громадського порядку.

«Є такі норми в законодавстві ЄС і США. І якщо нас закликають їх не сприймати, не приймати, не виконувати і не підписувати, то підхід повинен бути точно такий і в інших державах. Ці норми повинні зникнути в кодексах провідних країн світу», - підсумувала міністр.

Нагадаємо, прийнятим 16 січня Законом №3879 «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальні закони про додаткові заходи захисту безпеки громадян» в Україні введено кримінальну відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134